Скандальні вибори: у НОК нарешті обрали нового голову та підкоригували склад членів

23.11.2022
Скандальні вибори: у НОК нарешті обрали нового голову та підкоригували склад членів

На президентське місце Сергія Бубки в НОК України обрали Вадима Гутцайта. (Фото з сайту xsport.ua.)

Новим президентом НОК України став Вадим Гутцайт.

 

На звітно-виборчій асамблеї свої голоси за нього віддали 123 делегати.

 

Головний конкурент Гутцайта — Жан Беленюк — отримав 22 голоси. Третього претендента на посаду голови НОК — Ігоря Малинського — підтримали лише дві особи.


Як видно з підсумкового результату, серйозної боротьби за високу посаду у вітчизняному спорті не вийшло, хоча здавалося, що народний депутат України, борець-класик Беленюк готовий скласти серйозну конкуренцію міністру молоді та спорту Гутцайту.


Утім основна боротьба точилася хіба що в медійній площині — носила перед­виборчий характер. Перемога значно досвідченішого функціонера виявилася безапеляційною (навіть незважаючи на участь у виборах 40 нових делегатів, які, за словами Беленюка, були делеговані на голосування не суб’єктами олімпійського руху в статусі юридичних осіб, як це передбачено Статутом НОК, а за поданням тоді ще президента НОК Сергія Бубки).


«У мене немає особливих зауважень. Єдине: чому саме в такому форматі було вирішено провести асамблею, зважаючи на те, що в нас постійні відключення електроенергії, збивається інтернет-з’єднання. Виконком перебуває в Україні та може в офлайн-режимі взяти участь у заході, що відбувається раз на чотири роки, коли обирають президента НОК України. Вибори проходили в онлайн-форматі та на платформі, запропонованій НОК: так би мовити, «на чужому полі». Але ми ні на що не скаржимося», — заявив Беленюк.


Значно більше резонансу та розголосу отримали підсумки виборів членів НОК України, після яких усередині самого Комітету почалися протести та відцентрові рухи.


Одним із тих, хто не погодився з новим складом НОК, став Андрій Шевченко, котрого обрали до керівного складу цієї організації.

 

«Вважаю почесною роботу в Національному олімпійському комітеті, розумію важливість його розвитку. Водночас я не можу залишитися в НОК за такого складу. Ми платимо за свою свободу безмежно високу ціну життями найкращих з українців. Мусимо бути гідними їх», — заявив іменитий футболіст.


При цьому президент УАФ Андрій Павелко, який оголосив, що призупиняє своє членство в НОК, розлого пояснив причину скандалу: «Підсумки вчорашньої ХХХVIІ Генеральної асамблеї НОК України викликали величезний резонанс у суспільстві. Що абсолютно закономірно, зважаючи на обрання до складу членів НОК представників забороненої в Україні партії ОПЗЖ. У той час, як увесь світ бойкотує участь російських спортсменів у змаганнях усіх рівнів, до складу українського олімпійського комітету включають осіб від проросійських політичних угруповань. Я особисто голосував проти відповідних рішень. А тому як учасник Асамблеї і представник команди НОК призупиняю своє членство у Комітеті до того часу, поки ситуацію не буде виправлено».


У підсумку рішення, яке б заспокоїло протестну хвилю, знайшлося швидко. Представники ОПЗЖ, які стали членами НОК України, Нестор Шуфрич (якого делегувала Федерація стрільби з лука) та Григорій Суркіс (обраний за квотою «громадяни, що розвивають спорт в Україні») написали заяви про те, що вони залишають посади членів  організації.


«Вибори пройшли чесно та демократично, і ці листи — це теж демократично. Ми рухаємося вперед, розвиваємо наші стосунки та демократичну державу», — наголосив Вадим Гутцайт.


Свої місця в Національному олімпійському комітеті опальні народні обранці запропонували передати спортсменам, які зараз служать у лавах ЗСУ і воюють проти російських окупантів.