Діамант культурного фронту: академічний симфонічний оркестр Чернівецької філармонії відсвяткував 30-ліття

16.11.2022
Діамант культурного фронту: академічний симфонічний оркестр Чернівецької філармонії відсвяткував 30-ліття

Концертом відзначив своє 30-ліття симфонічний оркестр Чернівецької обласної філармонії імені Дмитра Гнатюка.

 

У програмі прозвучали Симфонія №7 геніального Михайла Вербицького — автора Гімну України та Симфонія №3 видатного Бориса Лятошинського, через яку композитор зазнав переслідувань.

 

Також з «Інтродукцією та Рондо-капричіозо» Каміля Сен-Санса виступив один із засновників симфонічного оркестру, народний артист України Павло Чеботов.


Своїми думками по завершенні концерту на запрошення Маестро поділився Віктор Павлюк — голова правління Центру актуальних місцевих ініціатив, міський голова Чернівців у 1991-1994 роках та один з ініціаторів створення Чернівецького симфонічного оркестру.


«То чому ж при такій загальнорозвиненій музичній культурі не прикрасити корону інструментальної музики діамантом — симфонічним оркестром? Цю думку виношувало не одне покоління, і марно шукати одного автора. Маючи таку чисельну когорту висококласних музикантів, співаків, композиторів, виконавців, такі глибокі національні традиції, музична культура Буковини фактично обумовила і вимагала створення великого симфонічного оркестру. Ідея витала десятки років, залишилось лише втілити її в життя», — поділився думками Віктор Павлюк.


Оркестр створили 1992-го, перші два роки він мав статус муніципального. За весь час існування колективу його керівниками були Віктор Кострижа, Віталій Бондаренко, Юрій Голота, а з 2000 року головним диригентом залишається Йосип Созанський.

 

Крім того, до творчої співпраці запрошують відомих диригентів, музикантів та співаків з інших міст і країн, які захоплено відгукуються про колектив.


Як повідомляють у Чернівецькій філармонії, нині симфонічний оркестр — на передовій культурного фронту.

 

За його участі відбулися мистецькі акції, заходи, концерти, проведені разом з колегами з Харкова, Чернігова, Луганська, Херсона, Києва та інших міст.


Ювілейний концерт відбувся за участі академічного симфонічного оркестру Луганської філармонії, двічі переміщеного через війну (2014 року — в Сіверськодонецьк і 2022 року — до Львова).