Підсвітити Захід: скільки Україна вже заробила на експорті електроенергії до ЄС

05.10.2022
Підсвітити Захід: скільки Україна вже заробила на експорті електроенергії до ЄС

Український струм — найдешевший у Європі. (Фото з сайту lb.ua.)

Про це повідомив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький і додав: «Українська електроенергія посіла друге місце у торговому балансі після традиційно великих обсягів сільгосппродукції — ріпаку та пшениці».

 

Україна почала планувати відділення своєї електро­енергетичної мережі від російської та білоруської енергосистем ще у 2014 році — після того, як росія анексувала Крим.

 

Але в умовах військової агресії зробила це на рік раніше за графік! Незважаючи на розрахунки російського керівництва, що енергосистема України впаде, наша енергосистема вистояла і пропрацювала в ізольованому режимі 21 день.

 

Процес енергетичної євроінтеграції був недешевий: наша країна вклала 600 млн євро для приєднання до ENTSO-E, але 16 березня 2022 року приєдналася до континентальної енергосистеми Європи ENTSO-E.

 

«Єдиний енергетичний «фронт», де ми посилюємо одне одного», — писав міністр енергетики України Герман Галущенко.


Уже на початку червня Україна отримала право експортувати свою енергію до Європи.

 

Перший комерційний транскордонний обмін електрикою розпочався наприкінці червня з Румунією та зі Словаччиною — у липні.

 

З 1 жовтня державний енерготрейдер «Енергетична компанія України» (ЕКУ) розпочав постачання електроенергії до Польщі.

 

Нагадаємо, Україна активно реконструює лінію електропередач від Хмельницької АЕС до польської підстанції Жешув для передачі до 1000 МВт.

 

Ця реконструкція відбувається у рамках домовленості про постачання електроенергії з України до Польщі.


Експорт електроенергії до Румунії, Угорщини, Словаччини та Польщі, саме в країни, найбільш вразливі від експорту російських енергоносіїв, — наш основний ринок.

 

Пропускна спроможність з’єднання постійно зростає: 4 вересня ENTSO-E збільшило до 300 МВт доступну пропускну спроможність для експорту електроенергії з України до ЄС.

 

Такі можливості для українських експортерів діятимуть у години найбільшого споживання електроенергії.

 

А 21 вересня було збільшено на 50 МВт у нічний час доступну пропускну спроможність для експорту електроенергії з України в Європу. Те, що це взаємовигідний процес, — не викликає сумнівів.

 

Як повідомляє державне підприємство «Оператор ринку», середня біржова ціна на електроенергію в країнах Східної Європи 25 вересня склала 326 євро за МВт (11,74 грн/кВт.год), що більш як утричі дорожче, ніж в Україні.

 

Зокрема, в Угорщині оптова ціна електроенергії 25 вересня становила 336 євро/МВт.год, у Словаччині — 342 євро/МВт.год, а в Чехії — 299 євро/МВт.год. Схожа ситуація у Польщі та Румунії.

 

При цьому в Україні біржова ціна залишається на рівні 3,3 грн/кВт.год, або 92 євро за МВт.год.

 

Це суттєво нижче, ніж у сусідніх країнах (у понад три рази), і створює нам хороші конкурентні умови: кількість учасників одного аукціону на експорт до Словаччини та Румунії складає від 7 до 13 компаній.

 

До речі, вироблена в Україні електроенергія з відновлюваних джерел енергії теж коштує в рази менше, ніж вартість електрики на ринку Євросоюзу.

 

2021 року середньо­зважений зелений тариф для сонячної генерації становив близько 140 євро/МВт.год, для вітрової — 100 євро/МВт.год.

 

Це не можна порівняти з реальними цінами електроенергії в ЄС, адже на початку серпня 2022 року ціни злітали до рекордних 500 євро/МВт.год.


З урахуванням того, що внаслідок повномасштабного російського вторгнення з 24 лютого цього року було відключено 6,5 млн українських споживачів електроенергії, наша держава сподівається отримати за рахунок експорту електроенергії 1,5 млрд євро до кінця року.

 

НЕК «Укренерго» наступного тижня порушуватиме перед ENTSO-E питання про збільшення лімітів експорту електроенергії до Європи.

 

За даними Міністерства енергетики, технічно Україна вже зараз може експортувати 1,5-1,7 тисячі МВт і згодом очікує збільшення експорту.

 

Це не означає, що віялові відключення в країні припиняться, але йде війна, країні потрібні гроші, і експорт електроенергії ці гроші дасть.