Перший воєнний: до яких НП під час опалювального сезону варто приготуватись українцям

05.10.2022
Перший воєнний: до яких НП під час опалювального сезону варто приготуватись українцям

На початку жовтня до українських газових сховищ було закачано близько 14 мільярдів кубометрів блакитного палива.

 

Подбали енергетики і про вугілля для ТЕЦ, запаси якого наразі становлять 2,2 мільйона тонн.


За даними прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, вказаний об’єм енергоносіїв близький до 90 відсотків від загальних потреб.

 

Й оскільки процес закупівлі триває далі, у листопаді вже йтиметься про 100-відсоткову готовність до зими.

 

«Для порівняння: минулого сезону Україна використала 19,4 мільярда кубометрів газу, — прокоментував ситуацію виконавчий директор Асоціації газодобувних компаній Артем Петренко. — Цьогоріч споживання блакитного палива суттєво зменшиться, зважаючи на падіння промисловості та масове переміщення людей. За даними Міненерго, попит уже зараз упав на 40 відсотків».


Енергетичні та газові компанії зараз також активно готуються до ситуацій, коли рашисти можуть завдати ударів по об’єктах критичної інфраструктури.

 

Той факт, що країна-агресор має намір влаштувати нам комунальний армагеддон у холодну пору року, ні для кого не секрет. «Репетиція» подібних терористичних актів вже наочно пройшла одразу в кількох регіонах країни.

 

«Якщо відбуватимуться такі удари, то славні українські газовики та енергетики оперативно відновлюватимуть електро- та газопостачання, — повідомив ексдиректор з комунікацій Групи Нафтогаз Максим Білявський. — Але, звісно, слід бути готовими до можливих перебоїв із тим-таки світлом. Насамперед у регіонах, де йдуть бо­йові дії або які перебувають під ракетними ударами російського агресора».


Жителям приватного сектору у прифронтових населених пунктах експерти радять запасатися генераторами, оскільки під обстрілами лагодити пошкоджені комунікації практично неможливо.

 

Водночас мешканцям багатоквартирних домівок краще наперед знайти десь запасну хатину на той випадок, якщо росіяни пошкодять їхню ТЕЦ.

 

За словами директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка, енергосистема країни об’єднана, тому у випадку аварії на одній з електростанцій світло почнуть подавати з іншої.

 

Але якщо терористи знищать котельню або теплову енергоцентраль і в квартирі вийдуть з ладу батареї, то ризик замерзнути буде досить високий.

 

«Навіть якщо дадуть світло, ви все одно там жити не зможете. Жодна буржуйка вас не врятує, — каже експерт. — Тож тримайте у голові запасну адресу. По селах багато вільних хат. І з місцевими органами влади наразі легко вирішити цю проблему».


Не виключено, що москалі ракетними ударами спробують вивести з ладу й українську газотранспортну систему або, наприклад, припинять транзит блакитного палива нашою територією.

 

Оператор ГТС уже готовий до цієї нестандартної ситуації й почне працювати в режимі реверсу. Однак, поки триватимуть технічні роботи, люди мусять десь сховатися від холоду.

 

Саме тому місцеві органи влади отримали вказівку облаштувати пункти обігріву і харчування на той випадок, якщо наслідки спровокованих аварій не вдасться ліквідувати швидко.