Мавпа з реактором: під час візиту місії МАГАТЕ на ЗАЕС росіяни влаштували шоу зі знавцем приматології

07.09.2022
Мавпа з реактором: під час візиту місії МАГАТЕ на ЗАЕС росіяни влаштували шоу зі знавцем приматології

А зараз я вам покажу, як розвертаються ракети на 180 градусів. (Фото з сайту gordonua.com.)

Україна не розглядатиме варіанти контрольованого відключення ЗАЕС від української лінії електропередач і приєднання їх до російської енергосистеми, оскільки станція забезпечує струмом два регіони країни.

 

Про це повідомив президент Володимир Зеленський в інтерв’ю ABC new, коментуючи підсумки візиту місії МАГАТЕ до Енергодара.

 

«Розумієте, росіяни зайняли нашу атомну станцію, шість блоків. Найбільшу в Європі. Це означає шість Чорнобилів... Вони використовують ядерну зброю, це і є ядерна зброя».


Як відомо, представники Міжнародної агенції з атомної енергетики відвідали Запорізьку АЕС кілька днів тому. Їхня оцінка ситуації виявилася далекою від оптимізму.

 

Для більш точного розуміння проблеми керівник місії Рафаель Гроссі запропонував користуватися трьома кольоровими індикаторами, де червоний — це найбільша небезпека, жовтий — помірна, а зелений — найвища.

 

У підсумку, надзвичайно почервонілою він назвав фізичну цілісність об’єктів, адже на їхніх стінах залишилися сліди від снарядів. Не виключено, що «прильоти» тут траплятимуться й надалі.

 

«Це найважливіший показник, саме він викликає основні питання, — резюмував доповідач. — Не можна назвати нормальною ситуацію, коли українська атомна станція працює в умовах окупації російськими військами та російськими атомними експертами».


Радіаційний фон і процес реагування на надзвичайні ситуації були охарактеризовані ним за допомогою червоно-зеленого відтінку, а робочі умови для персоналу та забезпечення електроенергією, відповідно, жовто-червоного та червоно-жовтого.

 

Проблемними залишається логістика (жовто-зелений) і надійність комунікацій із регулятором (жовтий), оскільки, за словами керівника місії, ця функція досі відбувається з певними складнощами.

 

«Я досі вважаю, що ситуація [на ЗАЕС] надзвичайно важка, сповнена серйозних викликів, — сказав він. — Ми будемо вимагати постійної підтримки і моніторингу, який намагаємося надати зараз, перебуваючи там».


Пан Гроссі також повідомив, що на станції побачив усе, «що просив показати». Але радниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Лала Тарапакіна має з цього приводу іншу думку.

 

«Гроссі, звісно, отримував інформацію про умови перебування співробітників, — написала вона на сторінці у фейсбуці. — Ми знаємо на цей момент, що співробітників станції утримують у полоні, катують, ґвалтують і постійно погрожують. Це відбувається з самого початку. За активну проукраїнську позицію б’ють і вбивають. Гроссі навряд чи дали доступ до розмови з такими людьми. Натомість він мав змогу спілкуватися з колаборантами. Ми всі маємо надію, що Гроссі це все прекрасно розуміє».


Під час роботи представників МАГАТЕ рашисти розіграли й традиційне жалюгідне шоу в стилі «раші тудей». Його головним героєм став дехто Ренат Карчаа, який свого часу працював приматологом на базі мавпячого притулку в Сухумі, а потім на смерть збив 16-річного хлопця і замість в’язниці подався в актори на замовлення.

 

Цього разу чолов’яга грав роль «експерта-атомника», що знається ще й на балістиці. Саме він намагався пояснити членам місії, чому ракета, яка прилетіла на територію ЗАЕС із боку окупаційних військ, насправді є українською. Виявляється, перед самим приземленням вона здійснила розворот на 180 градусів, і лише тому може здатися, що її запустили росіяни.