Гречка ще подорожчала, овочі подешевшали: що відбувається з цінами на продукти

18.08.2022
Гречка ще подорожчала, овочі подешевшали: що відбувається з цінами на продукти

У липні аналітики прогнозували давно очікуване падіння цін на вже фактично «золоту» гречку, але збір нового врожаю поки що не змінив тенденції до зростання вартості цієї крупи.

 

Більше того, деякі торговельні мережі й далі встановлюють нові цінові рекорди, демонструючи чудеса вигадливості.
    

Скажімо, останнім часом «Ашан» реалізовує продукт власної марки в основному по 78,40 грн за кг, а МегаМаркет — по 105 грн (марка Culinaro) за 400 г і 114,70 грн (марка «Хуторок») за 800 г.

 

При цьому середня вартість продукту, за даними Мінфіну, наразі становить 93,97 гривні за кіло, що на 5,34 грн більше, ніж на початку серпня. Тоді гречка коштувала в середньому по 88,63 грн/кг.
    

До речі, в липні середня вартість цієї крупи сягнула 91,70 грн за кг. Тобто ціна, яка склалася на середину останнього місяця літа, перевершила одразу два показники.

 

Втім, незважаючи на суттєвий ціновий стрибок, асортимент гречки у вітчизняних магазинах важко назвати багатим.

 

Як відомо, її відносний дефіцит у вітчизняних торговельних мережах виник після того, як припинилося постачання продукту з росії. Але збір нового врожаю, вважають експерти, допоможе знизити вартість крупи на 20-25 гривень.
    

Цьогорічного серпня не варто очікувати також традиційного обвалу цін на овочі, бо головний постачальник вітамінної продукції — Херсонська область — тимчасово окупована рашистами.

 

Загалом, у порівнянні з минулим роком, ціни на цей вид продукції в Україні зросли фактично вдвічі. І все ж певні позитивні зміни є.

 

Моніторинг ринку демонструє, що вже два тижні поспіль спостерігається зниження вартості столових буряків. А незабаром до магазинів почнуть надходити вітчизняні яблука нового врожаю, і це також позитивно вплине на їхню ціну.
    

Водночас вартість «молочки» продовжує дивувати своєю мінливістю. Наприкінці липня більшість великих виробників трохи знизили ціну на молоко і подекуди — на вершкове масло.

 

Проте низка заводів останній продукт стали оцінювати вище. Що ж стосується м’яса, то тут зберігається незмінна тенденція стрімкого злету.

 

Впродовж останнього року вартість свинячої грудинки зросла на 31 відсоток, стегна — на 29, ціна фаршу зі свинини та курятини, відповідно, на 24 та 20 відсотків. А куряча печінка взагалі стала «золотою», оскільки зараз її продають у середньому по 84 гривні, що на 51 відсоток більше, аніж торік.
    

На думку економістів, імпортна продукція також не стане дешевшою, оскільки вартість долара останнім часом зросла на 25 відсотків. При цьому ціна на продукти харчування може навіть обігнати валютний курс.