Таємниця курсу: що відбувається з гривнею

18.08.2022

Непростою залишається в нашій країні й ситуація з курсом національної валюти: через зниження економічної активності, пов’язане з бойовими діями, та надходжень від експорту її курс теж суттєво знизився.


    

Головний фінансовий регулятор намагається рятувати ситуацію, як тільки може. Так, в останній день минулого тижня стало відомо: Національний банк за останній тиждень продав із резервів 521,69 млн доларів, при цьому збільшивши купівлю валюти до 93 млн доларів.

 

Наприкінці липня, для порівняння, НБУ придбав у резерви 682 млн доларів — це була найбільша сума з листопада 2021 року. Після цього другий тиждень поспіль обсяги купівлі валюти залишаються на низькому рівні, а продажу — збільшуються.
    

НБУ використовує продаж валюти з резервів, зокрема, для стримування тиску на валютному ринку, спричиненого емісією гривні. Також він продає валюту для балансування ринку експортерів та імпортерів задля утримання фіксованого курсу.
    

Від початку року НБУ продав уже 16 млрд доларів та 1,8 млрд євро, а придбав 2,9 млрд доларів та 110 млн євро.
    

Було вжито й інших заходів, серед яких — «таємний валютний курс», коли на табло в обмінниках заборонили показувати курс національної валюти щодо інших світових валют, а довідатися його можна лише в самому обміннику.

 

Сьогодні в НБУ вважають, що це, а також інші ідеї фінансистів — зафіксувати офіційний курс долара для захисту міжнародних резервів — були вдалими і за їх рахунок вдалося стабілізувати ситуацію.
    

Як заявив голова Національного банку України Кирило Шевченко, готівковий курс долара злетів після рішення підвищити офіційну вартість американської валюти на 35% до 36,6 гривні за долар.

 

«Реакція готівкового курсу була для нас очікуваною. Вона, на нашу думку, ситуативна і має психологічне забарвлення, яке підігрівалося спекуляціями. Тому ми ввели низку заходів, завдяки яким вдалося дещо заспокоїти ринок», — пояснив Шевченко.
    

Різниця між офіційним і готівковим курсами, на його думку, передусім пов’язана з існуванням валютних обмежень, які у свою чергу необхідні для захисту міжнародних резервів. Поки існуватимуть обмеження, існуватиме і ця курсова різниця.

 

«Щоб вона була помірною, ми розширили можливості банків щодо продажу готівкової валюти, а також частково задовольняємо попит на безготівкову іноземну валюту, дозволивши громадянам купувати її для розміщення на депозит», — пояснив він.
    

Також очільник НБУ додав, що заборона показувати вартість долара на табло дозволила стабілізувати ситуацію.

 

«Так, але треба пам’ятати, що тоді ми вжили цілу низку заходів щодо посилення вимог до обмінників. НБУ вперше за 20 років зайнявся цим сегментом ринку. Ми також повернулися до виїзних перевірок. Результати вже є. Зокрема, ми анулювали ліцензії 600 обмінників, які займали близько 15% ринку», — сказав він.
    

Серед іншого, Національний банк України розробив нові правила роботи пунктів обміну валюти: обмеження курсу, заборона реклами, значне підвищення податків — буде запроваджено обов’язковий щомісячний внесок до бюджету кожного пункту обміну валюти.