Не допустити переслідування науковців. Звернення Асоціації дослідників голодоморів в Україні до президента Зеленського

18.08.2022
Не допустити переслідування науковців. Звернення Асоціації дослідників голодоморів в Україні до президента Зеленського

Бріджит Брінк та Олеся Стасюк у Музеї Голодомору. (Фото з фейсбук-сторінки Посольства США.)

Шановний
Володимире Олександровичу!

 

Асоціація дослідників Голодоморів в Україні (далі — Асоціація) звертається до Вас, пане Президенте України, як гаранта Конституції України з питання політичних переслідувань, які здійснює міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.
    

Так, 24 червня 2022 року О. Ткаченко видав протиправний наказ щодо звільнення з посади генеральної директорки Національного музею Голодомору-геноциду (далі — Музей) Олесю Стасюк за її професійну та наукову діяльність.
    

І це під час відкриття виставки О. Стасюк про Голодомор спільно з єврейською громадою у Старій синагозі м. Ессена та презентації новітніх досліджень про злочини комуністичного режиму.
    

У наказі про звільнення О. Стасюк зазначено, що підставою є нібито неможливість встановлення її місцезнаходження та отримання від неї пояснень, а також непогодження декретної відпустки з догляду за дитиною.
    

Водночас міністру О. Ткаченку дуже добре відомо, що з 03.03.2022 р. О. Стасюк, яка має трьох малолітніх дітей, перебуває в декретній відпустці, згідно з поданою нею заявою з додатком (медична довідка) та відповідним наказом по Музею.

 

Зазначена заява О. Стасюк зареєстрована в Міністерстві культури та інформаційної політики України (далі — Міністерство) 14.03.2022 р. В даному випадку чинним законодавством передбачено, що жінці в обов’язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше, як до досягнення дитиною шестирічного віку. Тобто Міністерство згідно з чинним законодавством не уповноважене погоджувати надання відпустки з догляду за дитиною.
    

Крім того, на запит Міністерства 3 травня 2022 року Музей повідомив (лист за №123) про перебування генеральної директорки О. Стасюк з 03.03.2022 р. у декретній відпустці без збереження заробітної плати та її місцезнаходження в Україні.
    

Слід зазначити, що О. Стасюк постійно перебуває на контакті з Музеєм та Асоціацією. Під час декретної відпустки продовжує свою наукову та просвітницьку діяльність, а саме: надала п’ять інтерв’ю ЗМІ в Україні, чотири інтерв’ю — за кордоном (Литва, Чехія, Латвія, Німеччина). 13 травня 2022 року взяла участь у Міжнародному конгресі з прав людини у Литві.

 

Виступила співорганізатором та взяла особисту участь у проведенні Міжнародної конференції щодо злочинів комуністичного тоталітарного режиму та знищення цивільного населення під час російсько-української війни (м. Ессен, Німеччина).

 

За результатами конференції прийнято резолюцію-звернення до парламенту Німеччини щодо засудження злочинів комуністичного тоталітарного режиму та особливо тяжких злочинів, вчинених російськими окупаційними військами в Україні.
    

Також, на прохання Посла Сполучених Штатів Америки Бріджит Брінк, Стасюк особисто провела 1 червня 2022 року екскурсію в Музеї, про що є відповідні інформації на офіційних сайтах Музею, Верховної Ради України та Посольства США.
    

Важливим є факт, що в грудні 2021 року під час Міжнародної конференції «Права людини: від декларації — до забезпечення», за рішенням вченої ради Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, нагороджено Генеральну директорку Національного музею Голодомору-геноциду Олесю Стасюк  відзнакою «Медаль Ґарета Джонса», за вагомий внесок у дослідження Голодомору та масових штучних голодів 1921—1923 років і 1946—1947 років.
    

Таким чином, О. Ткаченко, володіючи повною інформацією про професійну діяльність О. Стасюк, її місцезнаходження та перебування у декретній відпустці, організував її політичне переслідування та видав протиправний наказ про звільнення, використовуючи завідомо підроблений документ, тобто вчинив кримінальне правопорушення.
    

Крім того, обіймаючи посаду міністра, О. Ткаченко неодноразово втручався в наукові дослідження, які проводяться з теми Голодомору,  а також не спростував російські наративи стосовно наслідків Голодомору, що є порушенням Закону України «Про Голодомор 1932—1933 років в Україні».
    

Міністру, мабуть, не відомо, що у 2003 році на 58-й сесії Генеральної Асамблеї ООН прийнято Спільну заяву 25 держав світу (у тому числі є й Російська Федерація) про знищення в 1932—1933 рр. 7-10 мільйонів українців. У подальшому Спільну заяву підтримали 64 країни світу.
    

На думку членів Асоціації, О. Ткаченко не сприяє розкриттю злочинів, вчинених комуністичним тоталітарним режимом.
    

Крім того, ставимо Вас до відома, що питання переслідування українських учених за їхню професійну діяльність будуть підняті на міжнародних конференціях та форумах, проведення яких заплановано на осінь 2022 року до 90-х роковин Голодомору-геноциду в Литві, Польщі, Німеччині, США, а також висвітлюватимуться у ЗМІ.
    

Враховуючи вище викладене, звертаємося до Вас, пане Президенте, з вимогою не допустити в Україні політичні переслідування українських науковців, які займаються темою Голодомору-геноциду.


    З повагою голова Василь Марочко.