Українські митці взяли участь у Міжнародному фестивалі анімаційних фільмів

23.06.2022
Українські митці взяли участь у Міжнародному фестивалі анімаційних фільмів

Українські аніматори у французькому Аннесі на Міжнародному фестивалі анімаційних фільмів, (Фото: Софії Розуменко)

У французькому Аннесі 18 червня завершив свою роботу Міжнародний фестиваль анімаційних фільмів, на якому була представлена й Україна.
    

У день відкриття кіноринку MIFA на Національному стенді України відбулась презентація каталогу української анімації від Української анімаційної асоціації/УАнімА.

 

Зібрання містить понад 40 анімаційних фільмів за 2021/2022 роки, що перебувають на різних стадіях виробництва або вже були презентовані публіці. Каталог оформлений роботами художниці Любові Панченко.

 


    

Український національний стенд відвідав і висловив підтримку Україні легенда світової анімації Макс Говард. Також багато гостей, зацікавлених у співпраці з нашими анімаційними студіями, прийшли на вітальний коктейль українців.

 

Захід відвідали директор Annecy Film Festival and MIFA Мікаель Маре та прессекретар MIFA Market Вероніка Енкренас, Фаб’єн Гері, Жан Франсуа та Шері Шелтон — редактор Animation magazine; представники CNC France та анімаційних шкіл.
 

 

У той час як Україна захищає свою свободу на східних рубежах Європи, Міжнародний фестиваль анімаційних фільмів в Аннесі висловлює свою повну підтримку та захоплюється мужністю народу України. У рамках підтримки українців цьогоріч надана безкоштовна акредитація для українських митців.

 

Фестиваль також приєднується до всіх, хто засуджує поведінку російської влади, яка несе відповідальність за цю нестерпну ситуацію. Цьогоріч фестиваль не прийматиме російські офіційні чи урядові делегації.


    

Фестиваль було створено ще в 1960 році, спочатку він проходив через кожні два роки, але став щорічним у 1998-му. Це один з чотирьох міжнародних фестивалів анімаційних фільмів, які спонсорує Міжнародна асоціація анімаційного кіно (Association d’International du Film d’Animation або АСІФА).
    

У конкурсі фестивалю беруть участь мультфільми, виготовлені за різними технологіями (анімація малюнків, вирізаного паперу, пластиліну тощо) і згруповані за такими категоріями: повнометражні та короткометражні стрічки; фільми, виготовлені для телебачення та реклами; студентські роботи та виготовлені для інтернету.
    

Під час фестивалю, на додаток до демонстрації конкурсних фільмів у кінотеатрах міста, проводяться нічні покази на свіжому повітрі в розташованому в центрі міста парку Pаquier на березі озера в оточенні гір.

 

На велетенському екрані демонструються, згідно з темою фестивалю, класичні або нові фільми. У 2003 році це були відомі фільми «Стіна Пінк Флойд» (Pink Floyd The Wall) та Corto Maltese, а у 2000-му — Південний Парк (South Park).