Ексголова управління СБУ розповів, як на початку вторгнення Харків трохи не здали РФ

02.06.2022
Ексголова управління СБУ розповів, як на початку вторгнення Харків трохи не здали РФ

Ексголова Харківського обласного управління СБУ Роман Дудін.

Під час свого візиту до Харкова Володимир Зеленський несподівано звільнив із посади голову обласного управління СБУ Романа Дудіна, пояснивши своє рішення фразою: «Не працював на захист міста з перших днів війни, а думав лише про себе».

 

У свою чергу, обурений відставник згодом виклав на своїй сторінці у фейсбуці власне бачення ситуації, натякнувши якраз на сумнівні дії тих, хто, можливо, замовив його відставку.


За словами ексголови управління, все було навпаки. У перші дні лютого, коли західні ЗМІ постійно «кричали» про ймовірність російської інтервенції, прийшло повідомлення про те, що з Харкова виводять 92-гу бригаду. Місто залишалося без боєздатних частин ЗСУ.

 

«Зараз пригадую про «офігіваніє» від ситуації, — пише Дудін, — а також зустріч із В. Залужним на трасі та домовленість про залишення бригади до 1 березня».

 

Бійці саме цього підрозділу прийняли на себе перші бої, а «наружка» СБУ знімала координати для «арти», під’їжджаючи впритул до колон росіян.


Дудін також пригадав, як тоді, за оперативною інформацією, ворог дав дві години на здачу міста, але міськраду та облдержадміністрацію зачинили на «переоблік».

 

«Мій заступник по селектору з кабінету «губернатора» доповідав про поточну ситуацію президенту, — запевнив ексголова, — а в цей час керівництво регіону «сьорбало» каву в квартирі одного відомого народного депутата від ОПЗЖ. Пам’ятаю, як офіцери ГУР у моєму кабінеті малювали схеми заторів вулиць, а опери СБУ висмикували комунальників і блокували вулиці та знімали таблички з їхніми назвами. Пам’ятаю, як видавав зброю патрульній поліції та УСР, бо своєї не було, а ГУНП «у них команди не було».


За словами пана Дудіна, десь о 9-й ранку вся наявна зброя скінчилася. Водночас до управління продовжували йти харків’яни, вмовляючи видати їм для оборони міста бодай щось. Утім з якоїсь невідомої причини позачинялися всі харківські військкомати. Цікаві події мали місце і 25 лютого.

 

«Ми з Альфою вже працювали «на повний зріст», відловлюючи коригувальників і посібників окупантів, — написав він. — Але ввечері генерал ЗСУ дав команду на вихід із міста у зв’язку з його швидким оточенням. Пам’ятаю також слова поліціянта: «Залишаємось, будемо домовлятися»...


Загалом описана Дудіним історія викликала свого роду дежа вю з ситуацією 2014 року, коли Харків не став ХНР лише тому, що не всі правоохоронці були готові «лягти» під «русню».

 

«Пригадую, як у так званому штабі оборони міста на 27-й день вирішили створити розвідку, — розповів ексголова управління СБУ. — Напевно, «замахались» бухати та по лікарнях крапельниці через день ставити. Отож прийшли поцікавитися, з ким ми воюємо. Навіть пригадую свою відповідь: «Уже добре, що ви розумієте, що ми воюємо з росіянами».


За версією Романа Дудіна, Харків не здали дві людини. Це голова СБУ Іван Баканов і начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов, «які провели колосальну роботу напередодні війни, що дозволило закрити місто одразу».

 

Допомогла також генпрокур Ірина Венедиктова, взявши на особистий контроль розслідування найрезонансніших справ.

 

Аби довести свою правоту, Роман Дудін готовий пройти тест на поліграфі, а також вимагає від президента надати докази його вини і попросити вибачення перед особовим складом харківського управління СБУ.

 

«Єдине, за що мене можна покарати з початку війни, — це за те, що я 24 лютого видав зброю людям, — вважає він. — Але якби я цього не зробив, Харків був би окупований».