У другій частині сезону практично на всіх матчах УПЛ будуть використовувати «відеоасистента рефері»

24.02.2022
У другій частині сезону практично на всіх матчах УПЛ будуть використовувати «відеоасистента рефері»

Тепер практично в кожному матчі УПЛ вітчизняні арбітри матимуть змогу розв’язувати спірні моменти, використовуючи систему ВАР. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА)

У вітчизняному футбольному господарстві готуються до рестарту матчів національного чемпіонату.

 

Президент УАФ Андрій Павелко на нараді з керівниками УПЛ та ПФЛ заявив, що, попри складну поточну геополітичну ситуацію, футбольна спільнота нашої країни активно працює над підготовкою до продовження змагань.


Виконавчий директор української прем’єр-ліги Євген Дикий та президент Професіональної футбольної ліги Олександр Каденко зазначили, що підготовка до поновлення турнірів в елітному та першому футбольних дивізіонах країни триває згідно з затвердженим графіком, і матчі перших у новому році турів розпочнуться в заплановані дати.

 

Так, рестарт чемпіонату України призначено на 25 лютого, коли в Ужгороді поміряються силами «Минай» та «Зоря».

 

Іще шість зустрічей відбудуться найближчими вихідними. А завершиться програма 19-го туру в понеділок — поєдинком між «Рухом» та «Колосом».


Загалом поєдинки найближчих чотирьох турів розписані в календарі так, що кожен ігровий «уїк-енд» триватиме від трьох до п’яти днів.


Можна припустити, що розширення «ігрового вікна» обумовлено бажанням УАФ задіяти систему ВАР на максимальній кількості матчів туру.

 

Раніше, не маючи можливості повного покриття, «відеоасистента рефері» використовували за принципом вибірковості. Нині ж, коли УАФ анонсує появу в Україні ще однієї пересувної станції ВАР, її застосування можна очікувати майже на всіх поєдинках ПЛ.


Власне, на це сподівається куратор підготовки українських рефері Нікола Ріццолі.

 

«Президент УАФ Андрій Павелко надасть нам додаткову можливість — ми отримаємо ще один фургон ВАР, що дозволить нам покрити практично всі матчі», — сказав знаний у минулому італійський рефері.


Упродовж тижня в середині лютого понад 100 вітчизняних арбітрів перебували на зимових зборах у Туреччині, де під керівництвом Ріццолі вони поглиблювали свої знання у застосуванні інноваційної технології.

 

«Звичайно, потрібно довчити та натренувати арбітрів згідно з директивами ФІФА та УЄФА. Це складний збір із точки зору застосування ВАР», — заявив італійський фахівець.


Наприкінці минулого року Ріццолі прийняв пропозицію Андрія Павелка стати куратором підготовки українських арбітрів і тепер у співпраці зі своїм співвітчизником Лучано Лучі, котрий очолює Комітет арбітрів УАФ, працюватиме на благо українського футболу.

 

«Нікола Ріццолі — дуже цінне надбання для УАФ. Його діяльність полягає в консультуванні комітету арбітрів із технічних питань. Насамперед це стосується ВАР, адже він експерт, який займався цим питанням в Італії багато років. Це буде дуже корисно для покращення роботи системи ВАР в Україні», — відзначив Лучі.


На відміну від провідних європейських чемпіонатів в Україні систему ВАР використовують не так давно, через що постійно й лунає критика на її адресу.


Проте зрозуміло, що відмовлятися від використання цієї високотехнологічної новинки ніхто не планує. Удосконалення хіба що потребує взаємодія по лінії «арбітр — ВАР».

 

За словами вітчизняного рефері Олександра Шандора, саме цьо­му й були більшою мірою присвячені зустрічі українських футбольних суддів із Ріццолі на турецькому зборі.

 

«Ми високо цінуємо його знання. Він підказує нам, як чинити в різних обставинах. Навчаємося, вдосконалюємо свою роботу з системою ВАР», — деталізував Шандор.