Проблеми адаптації: новачки топліг Супряга й Ігнатенко зіпсували свій дебют у Європі

10.02.2022
Проблеми адаптації: новачки топліг Супряга й Ігнатенко зіпсували свій дебют у Європі

Владислав Супряга (праворуч) невдало дебютував за «Сампдорію». (Фото з сайту dynamo.kiev.ua.)

Після пауз на матчі збірних та Кубок Африки (найсильнішою командою континенту вперше став Сенегал) європейські клуби нарешті почали грати матчі чемпіонатів — минулого тижня вони вперше мали змогу перевірити в ділі зимових новачків.


У деяких футболістів дебюти за нові, більш статусні команди, вийшли напрочуд вдалими.

 

Так, у першому ж матчі за «Юве» відзначився сербський нападник Душан Влаховіч, який є одним із найкращих бомбардирів Серії А і має повторити в Турині голеадорські подвиги Кріштіану Роналду — недарма ж він узяв легендарну «сімку».

 

Забив у дебютному поєдинку і партнер Влаховіча Деніс Закарія, який перебрався до «Ювентуса» з «Боруссії» з Менхенгладбаха.


А от в українських новачків топліг дебют вийшов, м’яко кажучи, невдалим. Владислав Супряга дебютував за «Сампдорію» у першому ж матчі після переходу, але він вийшов надто коротким.

 

Український нападник вийшов на поле у першому таймі, замінивши травмованого конкурента по позиції. Проте зіграв Влад трохи більше 20 хвилин — у другій половині зустрічі наставник «Сампи» Марко Джампаоло зробив зворотну заміну. Як потім пояснив фахівець, такі дії — виховний крок.


«Він повинен спершу розуміти мене. Нам потрібно знайти перекладача. Я обійняв його. Думаю, він розуміє, що змінитись у двадцять років — не проблема. Це була виховна заміна», — сказав Джампаоло, натякнувши, що Супряга має пошвидше вивчити мову.


Ще менше хвилин провів у першому матчі у французькій Лізі 1 новачок «Бордо» Данило Ігнатенко. 24-річний футболіст, який в Україні отримував чимало червоних карток, побачив перед собою червоне світло і цього разу: з’явившись на полі на 64-й хвилині, коли жирондинці «горіли» «Реймсу» 0:4, уже через 9 хвилин залишив його, грубо зігравши у підкаті.


Уперше зіграв за нову команду і Данило Сікан, який до літа гратиме за «Ганзу» з Другої німецької Бундесліги. Нападник збірної вийшов на останні 15 хвилин та допоміг клубу впевнено перемогти, хоч і не відзначився результативними діями.


Значно краще йшли справи у представників національної команди, які вже давно на «легіонерських хлібах» (Зінченко, Ярмоленко) або вже встигли дебютувати в топлізі (Миколенко).

 

Представники АПЛ розпочали вирішальну частину сезону з матчів Кубка проти слабших за рангом суперників, тому українці, які з різних причин не забронювали собі місце в основі, отримали достатньо ігрового часу.


Так, новачок «Евертона» Віталій Миколенко, який доводитиме претензії на місце у старті вже Френку Лемпарду, відновився після ушкодження спини та зіграв повний переможний кубковий матч. Але не обійшлося й без ложки дьогтю: саме Віталій помилився в епізоді зі створенням «офсайдної» пастки, наслідком чого стало пенальті і пропущений м’яч.


Нарешті повернувся на поле захисник «Ман.Сіті» Олександр Зінченко, який у 2022-му ще не грав через COVID та травму, в активі Сашка — вихід на заміну.


А от Андрій Ярмоленко зіграв найбільше — аж 120 хвилин, при цьому суперник у його «Вест Хема» був чи не найпростіший — представник 6-го англійського дивізіону «Кіддермінстер». Лондонці врятувались від поразки в основний час і таки вирвали перемогу в овертаймі — саме Андрій розігнав результативну атаку.


Повернувся на поле після тривалої паузи, пов’язаної з COVID-обмеженнями, і Руслан Маліновський, але камбек виявився не надто вдалим. Руслан отримав низькі оцінки, а «Аталанта» поступилась аутсайдеру «Кальярі» та відстала від конкурентів у боротьбі за топ-3. Ще один наш легіонер в Італії — Віктор Коваленко — найближчі матчі пропустить через ушкодження.


Неприємні новини і для голкіпера «Реала» Андрія Луніна: мадридці вилетіли з Кубка від «Атлетіка» (перед цим клуб із Більбао вибив і «Барсу»), тож тепер Андрію доведеться чекати шансу у Ла Лізі.

 

Зважаючи на форму Тібо Куртуа та його несхильність до травм, не виключено, що Лунін цього сезону більше не зіграє. Тому чутки про оренду вже не виглядають чимось нереальним.