Досвід на майбутнє: футзальна збірна України завершила ЧЄ-2022 в першій четвірці найсильніших команд

10.02.2022
Досвід на майбутнє: футзальна збірна України завершила ЧЄ-2022 в першій четвірці найсильніших команд

Футзальна збірна України посіла четверте місце на ЧЄ-2022. (Фото з сайту sport.ua.)

Успіхи національної збірної України з футзалу відомі добре й давно.

 

На початку 2000-х років «синьо-жовті» двічі здобували статус віцечемпіонів континенту й відтоді заслужено входять до когорти «важковаговиків» футзальної Європи.

 

На цьогорічному ЧЄ, що проходив у Нідерландах, вітчизняні збірники знову нагадали Старому світу про потенціал та силу українського футзалу, потрапивши за підсумками турніру до його першої четвірки.


Варто сказати, що до такого виступу «синьо-жовтих» на ЧЄ-2022 ніхто не готувався. Не маючи перед собою конкретних завдань на турнір, у Нідерландах підопічні Косенка йшли від матчу до матчу.

 

І дарма, що свій виступ на ЧЄ вони розпочали з неприємної поразки господарям (2:3), а впродовж турніру виграли лише два з шести поєдинків.

 

Згуртований колектив та добре вибудувана командна гра допомогла «синьо-жовтим» витиснути максимум можливого в групі та на стадії «плей-оф».


Аби посісти прохідне друге місце у квартеті й пробитися до матчів на виліт, команді Косенка вистачило однієї перемоги — над сербами (6:1). У «плей-оф» переможним так само виявився лише один матч.

 

У чвертьфіналі «синьо-жовті» несподівано виявилися сильнішими за потужну збірну Казахстану (5:3), після чого в півфіналі поступилися збірній Росії та в матчі за третє місце — команді Іспанії.


«Підсумковим результатом я задоволений. Але зрозуміло, що з кожним наступним матчем на турнірі хотілося більшого. Коли ми потрапили до півфіналу, то прагнули пробитися до фіналу. Як ми і домовлялися з гравцями, рухалися крок за кроком. Я задоволений грою та самовіддачею хлопців», — зазначив Олександр Косенко.


Для нинішнього скликання збірної України потрапляння до «топ-4» ЧЄ — досягнення неординарне. Очільник «синьо-жовтих» сподівається, що отриманий на Євро-2022 досвід стане в нагоді національній команді.

 

«Ми побачили, що маємо потенціал не просто грати, а й перемагати топзбірні», — наголосив Косенко.


До слова, в Нідерландах українській команді вдалося помірятися силами з усіма призерами турніру. Із майбутнім чемпіоном — збірною Португалії — «синьо-жовті» зустрілися на груповій стадії (0:1).

 

Побачення ж зі срібним та бронзовим призером — збірною Росії (2:3) та Іспанії (1:4) відповідно — відбулися на вирішальній стадії «плей-оф». Попри те, що переможним той досвід аж ніяк не був, самі по собі ті матчі можуть допомогти «синьо-жовтим» відчути впевненість у власних силах.


А ще, за словами Косенка, вдалий виступ національної збірної з футзалу на Євро — хороша можливість для того, аби привернути увагу до футзалу в Україні.


«Сподіваюся, той ажіотаж, який ми створили своїми виступами, вплине на розвиток футзалу в Україні й ще більше людей повернуться обличчям до футзалу, більше дітей займатимуться футзалом, і це десть певний поштовх для розвитку цього виду спорту. Власне, ми для цього граємо, щоб подарувати радість вболівальникам і аби якомога більше людей почали цікавитися футзалом. Робимо все задля його популяризації», — зауважив Олександр Косенко.


Додамо, що всі збірники в один голос відзначають підтримку українських уболівальників у Нідерландах. За словами капітана «синьо-жовтих» Петра Шотурми, то була божевільна атмосфера, особливо на матчі проти Росії.

 

«Ми завжди пишалися й будемо пишатися нашими вболівальниками. Дякую всій Україні за підтримку. Ми зробили все що могли, проте, думаю, у майбутньому ще скажемо своє слово», — наголосив капітан української команди.