Майбутні учасники нової арктичної експедиції провели тренувальні збори поблизу Харкова

06.01.2022
Майбутні учасники нової арктичної експедиції провели тренувальні збори поблизу Харкова

У Мартовому поблизу Харкова тренувалися потенційні полярники. (Фото НАНЦ.)

Низькочастотна обсерваторія Радіоастрономічного інституту НАН має вимірювальні комплекси подібні до тих, що розміщені на українській арктичній станції «Академік Вернадський».

 

Саме тому учасники майбут­ньої 27-ї Української антарктичної експедиції пройшли недавно восьмиденні навчально-практичні збори в селі Мартове поблизу Харкова.

 

«У наших широтах в обсерваторії вимірюють ті ж параметри атмосфери та навколоземного космічного простору, що й на станції, — пояснив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий. — Учені-геофізики тренувалися обробляти дані з цифрового іонозонда, високочастотних приймачів, метеостанції тощо».


Тренування на базі інституту цікаве і тим, що майбутні полярники вже зараз можуть ви­пробувати себе в житті, яке відокремлене від зовнішнього світу.

 

Загалом роботу за 15 тисяч кілометрів від рідного дому, коли навколо лише вічна мерзлота і зграйки пінгвінів, здатний витримати не кожен. Тому в Мартовому з потенційними полярниками працювали кваліфіковані психологи та фахівці інших галузей, що мають власний досвід антарктичної зимівлі.

 

«Увесь тиждень нас оточували професіонали своєї справи з абсолютно різних сфер, які годинами готові розповідати про власну діяльність, — поділився враженнями кандидат на посаду лікаря 27-ї УАЕ Василь Матковський. — І це стосується як менторів, так і самих кандидатів. Терміни з царини геофізики, метеорології, біології, впливу кліматичних змін стають ближчими, як і самі учасники. Про історію станції, а також проблеми та пригоди, які пережили члени українських експедицій, виникає бажання написати книгу».


Як повідомила пресслужба НАНЦ, життя команди під час зборів було організовано за канонами і в дусі «Академіка Вернадського».

 

Тут щодня призначалися чергові, всі спробували себе у якості прибиральників і виконавців різних господарських доручень, а кандидати в кухарі демонстрували свої кулінарні здібності.

 

«Це дуже класно, що вже на зборах ми готували різні страви для майбутніх колег, — розповів один iз претендентів Олег Курус. — Так ми змогли побачити, кому що більше смакує, а хто не вживає певні продукти. Це має важливе значення для роботи кухаря на станції та замовлення продуктів на весь рік. Особливо було приємно, що моїм фірмовим «Наполеоном» насолоджувалися всі».


Як «УМ» уже повідомляла, для відбору учасників у зимові Українські антарктичні експедиції НАНЦ щороку проводить відкритий конкурс. Він не має жодних обмежень, зокрема за віком чи статтю.

 

Спробувати свої сили може кожен охочий. Головне — мати відповідну освіту, навички, досвід, а також велике бажання працювати на крижаному континенті. Бувалі полярники кажуть, що з кожної зимівлі на південному краю світу поверталися іншими людьми.