Вакцинуйся — і працюй: кого не допустять до роботи через відсутність COVID-щеплень

03.12.2021

З 9 грудня набуває чинності наказ №2393 МОЗ, мають бути відсторонені від роботи без збереження заробітної плати соціальні працівники та співробітники стратегічних державних підприємств, які не матимуть документа про щеплення принаймні однією дозою вакцини, сертифіката чи довідки про одужання від Covid-19.

 

Таким чином влада розширила перелік організацій, співробітники яких мають обов’язково щепитися проти Сovid-19.


Ще з 7 жовтня Міністерство охорони здоров’я зробило обов’язковою вакцинацію проти Covid-19 освітян i працівників центральних та місцевих органів влади.

 

Попри жорсткий дефіцит учителів, за півтора місяця в Україні відсторонили майже 3 тис. учителів, які не вакцинувалися від коронавірусу, про це повідомив у Telegram міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

 

Найбiльше таких у Рівненській i Київській областях — 384 i 281 особа відповідно. За інформацією міністра, однією дозою вакциновано 96,5% працівників загальноосвітнiх закладів, а повний курс щеплень мають 86,4%.


Відтепер обов’язковій вакцинації проти коронавірусу на період дії карантину підлягають співробітники підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади, установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту для дітей, реабілітаційних закладів, підприємств, установ та організацій, включених до Переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави.

 

Зокрема, це підприємства Укроборонпрому, Укрзалізниці та Укрпошти, державні порти та вугільні підприємства, «Східний ГЗК», Укргідроенерго, Укренерго, Укрнафта, «Центренерго», «Нафтогаз України», «Енергоатом», «Оператор ГТС України» та інші.


Контроль за виконанням наказу покладається на керівників підприємства. Рівень відповідальності за порушення — штраф від 34 тисяч гривень.


«Якщо працівник ухиляється або відмовляється від отримання щеплення, то керівник має проінформувати його про правові наслідки таких дій та відсторонити від виконання професійних обов’язків. Для цього керівник складає відповідний акт та видає наказ або розпорядження, яке обов’язково надають для ознайомлення особі, яку відсторонюють», — зазначають у МОЗ.