А народу — податки! По кому вдарить скандальний законопроєкт «слуг» 5600

03.12.2021
А народу — податки! По кому вдарить скандальний законопроєкт «слуг» 5600

Жертвами закону стануть переважно пересічні українці, які голосували за цих же самих «слуг». (Фото з відкритих джерел)

Поки пересічні українці спостерігали за політичними шоу за участю президента Володимира Зеленського, у Верховній Раді тим часом ухвалили скандальний законопроєкт 5600, який зробить усіх наших громадян біднішими.

 

За відповідне рішення проголосувало 255 нардепів. Закон ухвалили силами фракцій «Слуга народу», «За майбутнє» та групи «Довіра», а також завдяки 6 позафракційним депутатам. 

 

Партія «Європейська Солідарність» одноголосно була «проти». Половина «Голосу» була проти, а інша — утрималася. «Батьківщина» доклала два голоси «за».


Документ вносить низку змін до Податкового кодексу України. Крім зміни ставок ренти на видобуток руди, законопроєкт вносить зміни до системи оподаткування сільгоспвиробників та фермерів, операцій з продажу нерухомості, екологічного податку та акцизного податку.

 

Як узагальнила народний депутат від «Європейської Солідарності» Ірина Геращенко, за «ресурсний» законопроєкт 5600 проголосували переважно «слуги» та олігархічні групи.

 

А от жертвами його стануть переважно пересічні українці, які голосували за цих же самих «слуг».

 

«Ті , з кого качатимуть ресурс, — а це ФОПи і середній бізнес, приготуйтеся. Податки зростуть! — написала депутат на своїй сторінці у фейсбуці. — Підвищуються ставки екологічного податку, рентної плати за користування надрами та ставки акцизного податку на алкоголь та цигарки».


Також, за її словами, запроваджується мінімальне податкове зобов’язання на землю — 1,4 тис. грн за гектар на рік. А також — податок у 18% на доходи від продажу сільгосппродукції на суму в понад 12 мінімальних зарплат.


«У законопроєкті передбачено зменшення мінімальної площі землі фермерського господарства. Також виключаються з платників єдиного податку 4 групи платників, які займаються розведенням свійської птиці, крім курей.

 

Податок на продаж другої нерухомості протягом року становитиме 5%, третього та наступних об’єктів нерухомості — за ставкою 18%. Запроваджується також обмеження та відмова у праві виїзду керівників юридичних осіб або постійних представництв нерезидентів-боржників у разі наявності податкових боргів», — резюмувала Ірина Геращенко.