У Росії кількість політв’язнів зрівнялася з «часами пізнього СРСР»

29.10.2021
У Росії кількість політв’язнів зрівнялася з «часами пізнього СРСР»

З таким успіхом «за парєбріком» і Сталіна скоро канонізують...

Правозахисний центр «Меморіал» опублікував 27 жовтня оновлений список російських політв’язнів.

 

«Сьогодні у цих свідомо неповних списках 420 імен. Рік тому в них були імена 362 осіб», — повідомили правозахисники, зазначивши, що «реальна кількість політв’язнів у Росії, безсумнівно, суттєво вища».

 

Як iдеться у доповіді «Меморіалу», із 420 осіб, які потрапили до списку політв’язнів, 360 «позбавлені волі у зв’язку з реалізацією права на свободу віросповідання чи релігійної приналежності», 80 — «з інших політичних мотивів».


«За минулий рік позбавлення волі стало набагато очевиднішим інструментом боротьби з політичними опонентами влади», — наголошують у «Меморіалі».

 

Презентація документа на сайті правозахисного центру закінчується словами: «Ми закликаємо всіх небайдужих виявляти солідарність із жертвами політичних репресій. Свободу політв’язням!».


«Зараз у Росії кількість політв’язнів зрівнялася з тією, яка була в пізньому СРСР, доки Горбачов їх не звільнив», — додав представник «Меморіалу» Сергій Давідіс у коментарі виданню «Медуза».

Видання наголошує, що за п’ять останніх років кількість політв’язнів у країні зросла майже в 5 разів. Публікацію доповіді приурочено до Дня пам’яті жертв політичних репресій, що відзначається в Росії щорічно 30 жовтня.

А ТИМ ЧАСОМ...


Радянський Союз і нацистська Німеччина — вже не одне й те саме


Державна дума Росії розгляне поправки до Кодексу про адміністративні правопорушення, що встановлюють відповідальність за заперечення вирішальної ролі Радянського Союзу в перемозі над нацистською Німеччиною, за ототожнення цілей комуністів та нацистської Німеччини в Другій світовій війні та за невизнання гуманітарної місії СРСР при звільненні країн Європи.

 

Заборона на ці дії була ухвалена парламентом раніше цього року, закон підписав президент Володимир Путін.


Новий документ пропонує штрафувати громадян на суму до п’яти тисяч рублів (це майже дві тисячі гривень) або заарештовувати на 15 діб.

 

Штрафи для посадових та юридичних осіб становитимуть до 100 тисяч рублів (це майже 40 тисяч гривень). Однією з форм покарання є також зупинення роботи терміном до трьох місяців.

 

Перед ухваленням закону про заборону заперечення ролі СРСР та ототожнення цілей комуністів і нацистів документ критикувала частина істориків.

 

Вони вважають, що формулювання закону дозволяють обмежити вільну історичну дискусію, зокрема про роль СРСР у розв’язанні Другої світової війни, про внесок інших країн у перемогу в війні та про повоєнний поділ світу, за якого Москва включила до зони свого впливу країни Східної та Центральної Європи, що в багатьох із них розглядається як окупація Радянським Союзом.