Микола Харківський: нові подробиці кримінальної біографії 16-річного мажора

29.10.2021
Микола Харківський: нові подробиці кримінальної біографії 16-річного мажора

Журналісти під будівлею райсуду, де арештували Миколу Харківського. (Фото поліції Харківської області)

Адвокати Миколи Харківського, з вини якого загинув 58-річний водій Chevrolet Aveo і троє молодих людей потрапили до лікарні, просили для нього запобіжний захід у формі домашнього ареш­ту.

 

Втім Київський райсуд Харкова не задовольнив це клопотання, залишивши підозрюваного на два місяці у СІЗО.

 

Начальник обласного управління поліції Сергій Чиж прокоментував: «Він на допиті нічого не говорить, посилаючись на статтю 63 Конституції України. Це його законне право. Проте слідство розцінює це як небажання співпрацювати. Можливо, таку лінію захисту обрали його адвокати. Але я хочу повідомити, що доказів наразі достатньо».


За словами очільника поліції, у 16-річного «гонщика» взяли біологічні зразки і призначили експертизу для визначення його стану в момент трагедії.

 

Слідство також врахує той факт, що Харківський вже притягувався до відповідальності за стрілянину у супермаркеті, яку влаштував два роки тому.

 

Як стало відомо лише тепер, зі зброєю у руках він прийшов на розбірки з матір’ю та братом своєї колишньої дівчини. Родичам не сподобалися образи на її адресу, тому вони вирішили приструнити кривдника. Натомість 14-річний підліток вихопив травматичний пістолет і буквально розстріляв їх на місці.


За цю провину знахабнілий тінейджер отримав... два роки умовно, а його батьки навіть не покрили всі витрати на лікування потерпілих.

 

«Мати дівчини тоді вимагала 27 тисяч компенсації матеріальних збитків і 250 тисяч — моральних, — повідомив у мережах юрист Ігор Черняк. — Але суд стягнув, відповідно, менше 10 і 15 тисяч. Мовляв, достатньо і так. Ну підстрелив, ну подумаєш. Витрати на титанові пластини та операцію доведені у розмірі 18 тисяч, то вистачить з них і 15».


У день аварії батько підозрюваного, Михайло Харківський (адвокатка відрекомендувала його як «простого м’ясника на базарі»), теж узявся захищати сина, припускаючи в інтерв’ю журналістам, що за кермом їхнього Infiniti міг бути хтось інший.

 

Свідки також чули, як сам водій наставляв тяжко травмовану пасажирку свого авто вказати на когось із двох хлопців, що були в салоні. Зі схожим підтекстом коментує цю ситуацію й адвокатка Миколи Інна Данилова.

 

«Він наразі перебуває у настільки шоковому стані, що багато чого не пам’ятає, — повідомила вона вчора пресі. — Каже, що пам’ятає лише сильний удар. Але якщо з’ясується, що саме він був за кермом, то готовий відповісти за скоєне».


До речі, у родині Харківських уже з’явилася і відповідь на запитання, чому вони дозволили неповнолітньому синові сісти за кермо.

 

Як повідомила пані Данилова, власницею іномарки є мати підозрюваного. Жінка нібито попросила повнолітнього друга Миколи забрати цю автівку з ремонту, а сама поїхала до Німеччини.

 

Хлопці поїхали і забрали... Тобто версія, що Харківські наразі шукають когось на роль цапа-відбувайла, не позбавлена сенсу.


Гіпотетично таким може стати хтось із двох 19-річних пасажирів, які наразі перебувають у лікарні. В одного з них закрита черепно-мозкова травма, струс мозку, забиття голови, вивих плеча та забиття тулуба.

 

В іншого — закрита черепно-мозкова травма, струс мозку, забиття голови та шиї, закритий перелом лівої ключиці. У тяжкому стані перебуває і 16-річна пасажирка, яка перенесла одну операцію і чекає на другу.

 

Дівчина через соціальні мережі звернулася до друзів з проханням зібрати кошти на лікування, оскільки її родині такі витрати не по кишені. Про компенсацію з боку родини Харківських поки що нічого не відомо.


Цікаво, що хлопець став «зіркою ютуба» ще задовго до цієї аварії. Він постійно виставляв у соціальних мережах відео зі своїми «подвигами» на дорогах.

 

А також розміщував численні діалоги з правоохоронцями, де відверто вихвалявся власною фінансовою спроможністю залагодити будь-яку провину.

 

«Моя куртка коштує дорожче, аніж вся твоя сім’я», — глузливо відповідає він в одному з роликів чоловікові у формі.

 

А в іншому сюжеті називає і чинний у Харкові тариф за так звану «відмазку». Йдеться усього лише про 100-200 доларів.