Комусь і рублі не пахнуть: у Харкові виробляли і постачали запчастини для російської бойової авіації

26.10.2021
Комусь і рублі не пахнуть: у Харкові виробляли і постачали запчастини для російської бойової авіації

Під час обшуків у підозрюваних правоохоронці знайшли великі партії запчастин для авіадвигунів. (Фото СБУ)

На одному з харківських оборонних підприємств тривалий час працювала схема тіньового виробництва запчастин, призначених для комплектації російської бойової авіатехніки.

 

Завдяки цій оборудці нові запчастини отримали винищувачі МіГ-29, Су-27 та Су-30, а також ударні вертольоти Мі-24 і транспортно-бойові — Мі-35.


Як повідомила пресслужба СБУ, для незаконного збуту військової продукції за кордон підприємливі ділки налагодили контакти з представниками ВПК Росії та країн Східної Азії.

 

Контрабандний канал був організований посадовцями згаданого підприємства та власниками афілійованих комерційних структур.

 

Аби переправити товар через митницю, зловмисники вносили брехливі свідчення до супровідної документації.


Під час обшуків у підозрюваних правоохоронці знайшли великі партії запчастин для авіадвигунів, чорнову бухгалтерію та електронні носії інформації, що підтверджують їхню протиправну діяльність.

 

Наразі розробникам злочинної схеми можуть інкримінувати одразу дві статті Кримінального кодексу — порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів та привласнення, розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем.


Гроші на військовій тематиці у прифронтовому регіоні сьогодні заробляють по-різному. Днями до СБУ потрапив також 25-річний оператор дрона, який намагався «помоніторити» обстановку навколо однієї з військових частин регіону.

 

«Квадрокоптер-порушник був виявлений черговим патрульним одного з підрозділів зенітного ракетного полку в Харкові, — повідомила пресслужба Повітряного командування «Схід». — Терміново було проведено заходи посилення охорони та оборони об’єкта. Також мобільною групою проведено пошук та виявлення особи, яка здійснювала запуск та управління БПЛА».