Пече і палить: древні Афіни опинилися у вогняному кільці

06.08.2021
Пече і палить: древні Афіни опинилися у вогняному кільці

Вічним Афінам загрожує вогонь.

Афіни починають оговтуватися та приходити до тями після останньої потужної лісової пожежі, яка цього тижня лютувала в північному передгір’ї столиці. Від неї місто вкрите хмарами диму, під загрозою виявився навіть колишній королівський палац Татой, повідомляє Євроньюс. Вогонь розповсюдився так швидко, що близько 300 осіб виявилися заблокованими у вогняній пастці.

 

Влада евакуювала тисячі місцевих мешканців і безплатно розмістила їх у готелях. Евакуювати довелося і 250 коней з кінноспортивного комплексу, розташованого неподалік. Деякі з них із переляку розбіглися по місту.


З минулого тижня в Греції встановилася екстремальна спека. У деяких районах стовпчики термометра піднімаються до 45 градусів у тіні. І це при дуже низькій вологості повітря — менше 10%. З вогняною стихією в районі Афін борються понад 500 пожежників.


«Ми зіткнулися з дуже складними пожежами під час цієї хвилі. Такий вогонь — у лісі поруч з містами — особливо складно зупинити. Дуже важливо, що досі ніхто не загинув. Це означає, що система евакуації спрацювала ефективно», — заявив прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс.


Пожежа спалахнула у вівторок у місті Варімпомпі, за 20 км на північ від центру Афін. Через високі температури (а це вище 46 градусів за Цельсієм!) вогонь поширився на інші міста, змусивши людей покинути свої будинки, до яких добралася стихія, знищуючи на своєму шляху споруди та автомобілі. Уряд оголосив, що надасть готельні номери людям, яким довелося тікати.


Через сильний дим жителів Афін попросили носити захисні респіратори. За добу з 3 на 4 серпня в Греції була зафіксована 81 лісова пожежа. Найсильніші з них — в передмістях Афін, на півострові Пелопоннес і острові Евбея. З початку року в країні згоріли понад 13 тис. 511 гектарів лісу.


Спекотна хвиля на півдні Європи, посилена гарячими повітряними масами з Північної Африки, також призвела до пожеж у Туреччині, Албанії, Хорватії та на середземноморських островах, включно з Сицилією, Італією.

 

Прем’єр-міністр Греції Киріакос Міцотакіс заявив, що зараз Греція перебуває в полоні «найгіршої спеки» за останні 30 років.