Босоніж по траві: про які проблеми зі здоров'ям можуть свідчити проблеми зі шкірою стоп

15.06.2021
Босоніж по траві: про які проблеми зі здоров'ям можуть свідчити проблеми зі шкірою стоп

Доглядайте за шкірою стоп регулярно. Це важливо не лише для краси, а й для здоров’я ніг. (Фото з сайту institutven.com.ua.)

Влітку з цією проблемою стикаємось особливо часто. Зіпсована шкіра ніг — це не тільки дискомфорт, а й (нерідко) симптом певних захворювань.

 

Найчастіше причиною таких процесів, за словами лікарів, є неякісне або тісне взуття. Відтак на стопах виникають потертості. Шкіра потовщується, з’являються тріщини.

 

Взуття, яке ми купуємо на ринках, — масовий продукт, часто воно має деформовану колодку. Тож краще носити індивідуально підібране взуття.


«Гіперкератоз — потовщення шкіри — може виникати на тлі різних захворювань. Наприклад, при псоріазі, кандидозі, при мікозах стоп. Тоді шкіра стає малоеластичною, сухою, з’являються болісні тріщинки», — каже столичний лікар-дерматолог Олена Лага.


Лікарка нагадує, що будь-які дефекти шкіри стоп — привід звернутися до фахівця. А вже він визначить — це проблема косметична чи медична. Від цього залежить і спосіб лікування.


Дуже важливі для здоров’я ніг такі фактори, як зниження ваги, використання ортопедичних устілок для взуття (оскільки часто такі проблеми виникають унаслідок порушень скелету).

 

Щодо догляду, то пані Олена рекомендує звернути увагу на ліки, які містять сечовину, саліцилову або молочну кислоту.


«Якщо під час кожного догляду за ногами будете використовувати такі препарати, то матимете ефект хімічного пілінгу — ороговіння минає, шкіра м’якшає. Інший важливий момент — вітамінотерапія, здоровий спосіб життя. Особливе значення має достатня кількість жиророзчинних вітамінів у раціоні», — наголошує фахівець.


Лікарка застерігає: якщо натоптиші, мозолі, тріщини не лікувати і не доглядати за ногами, — наслідки можуть бути вельми неприємними.


«Ці рани погано гояться, тому є ризик вторинного інфікування, адже ноги контактують із землею, — пояснює Олена Лага.

 

— Можна заразитися бешихою (запалення шкіри в результаті інфікування стрептококом), можуть виникнути гнійникові ураження шкіри, грибкові інфекції. І навіть правець. Слід бути обережними з механічною чисткою — пемза, щіточки здатні пошкодити рану ще більше. Це недопустимо. Краще звернутися до лікаря — він запропонує професійний догляд, скажімо кріотерапію».


Ноги потребують щоденного догляду — і не так для краси, як для здоров’я шкіри стоп. Косметолог Інна Савицька радить спеціальні ванночки, а також крем для ніг. Ванночки знімають подразнення шкіри, позбавляють втомленості кінцівок, знімають поверхневий шар відмерлого епідермісу, розм’якшують шкіру.


Щоденні ванночки є дієвим засобом профілактики різних проблем зі шкірою стоп, каже лікарка. Їх можна робити різні: сольові, трав’яні, крохмалеві, з ефірними оліями. Ванночки з висівками допоможуть при сухій шкірі.

 

Для розпарювання використовуйте теплу воду з мильно-содовим розчином. Можна користуватися аптечними засобами для ванночок — їх тільки потрібно розвести у воді.

 

«Ванночки краще робити ввечері, оптимально — на ніч, коли вже маєте змогу відпочити. Дотримуйтесь такої послідовності: спершу розпарте ноги, потім обробіть пемзою. Але зрізати шкіру без попередньої обробки не можна, — застерігає фахівець.

 

— Це може травмувати стопи і лише посилить проблему. Завершивши процедуру, добре витріть шкіру, нанесіть живильний крем. Добре робити самомасаж стоп: втираючи крем, розминайте стопи, погладжуйте, легенько надавлюйте. Лікарі кажуть: масаж допомагає зменшити стрес, розслабитися, прискорює циркуляцію крові, знімає напруження м’язів, сприяє кращому живленню шкіри».


Для того щоб пом’якшити загрубілу шкіру ніг, лікарі радять використовувати сольову ванночку. Робіть її у пропорції — одна чайна ложка на літр води. Вода має бути комфортною (не гарячою). Тривалість процедури — 20-30 хвилин. Після цього відшліфуйте ноги пемзою або пилкою для педикюру.


Пластирі проти мозолів, які пропонують аптеки, самі по собі, без інших засобів, не допоможуть. Потрібно спочатку розпарити ноги у ванночці, обробити шкіру пемзою, намазати кремом і лише тоді наклеїти пластир.


І пам’ятайте: лікування тріщин, мозолів — не питання одного дня. Це тривалий процес, який вимагає регулярності і терпіння. І якщо зауважили проблему зі шкірою стоп — не зволікайте з візитом до лікаря.

ДО РЕЧІ

Літо — чудова можливість для того, щоб зміцнити м’язи стоп. Лікарі радять більше ходити нерівною поверхнею — лісовими стежками, пагорбами, гальковим пляжем.


Якщо відчуваєте, що ваші ноги втомилися, — роззуйтеся і розімніть кінцівки. Ополосніть їх прохолодною водою, промокніть м’якою тканиною. Після цього нанесіть живильний крем або гель на стопи. Зробіть легкий масаж — техніка не принципова.


Дайте ногам відпочити: покладіть їх на спинку дивана або складену ковдру — так, аби вони були на 15 сантиметрів вище від серця. Робіть це за будь-якої можливості.

Мирослава ХОРОЛЬСЬКА