Літом «зелень» дешевшає: чому зміцнилась гривня і як довго це триватиме

15.06.2021
Літом «зелень» дешевшає: чому зміцнилась гривня і як довго це триватиме

Американська грошова одиниця впевнено наближається до позначки 27 грн/$, і експерти вважають, що можна говорити про подальший рух униз. Ревальвація повернулася.

 

З початку року обмінний курс гривні до долара зміцнився на 4,8%, і ніхто не дає прогнозів, коли цей процес зупиниться. І НБУ теж не дає. І це правильно.

 

Сама плаваюча модель обмінного курсу, яку затвердила Рада НБУ ще в 2016 році, та стратегія валютних інтервенцій Національного банку України передбачають не протидію ринковим трендам, а лише згладжування надмірних коливань гривні як у бік девальвації, так і ревальвації. Що й робить фінрегулятор протягом останніх років.


Суто економічні чинники виступають на боці гривні. Основний фактор — скажена постковідна світова економіка, яка спровокувала різке зростання цін на товари українського експорту. У травні Україна експортувала сировини на $4 млрд.

 

Це найвищий місячний показник iз вересня 2008 року, відзначають в Центрі економічної стратегії. Найбільше зростають ціни на метали і агропродукцію.

 

І тільки те, що далеко не всю валютну виручку експортери заводять в Україну, а імпорт хоч і зростає, проте залишається слабким, не дало гривні зміцнитися ще більше.

 

У світі багато, дуже багато грошей, і нерезиденти (стурбовані, куди б вкласти свої кошти) повертаються на український ринок ОВДП.

 

Для заробітку на гривневих боргах українського уряду вони продають валюту. З початку року нерезиденти наростили портфель держоблігацій в еквіваленті на $0,5 млрд.

 

На аукціоні 8 червня, де Мінфін уперше за довгий час пропонував п’ятирічні ОВДП, вони, приміром, купили паперів на 6 млрд грн, що допомогло гривні зміцнитися до 27,10 грн/$.

 

Настільки великий попит серед нерезидентів на українські ОВДП останній раз був у вересні 2019 року.


Присутність нерезидентів має помітний психологічний вплив на весь ринок. Отже, суттєво може посилювати девальвацію або, навпаки, налаштовувати на зміцнення гривні.

 

І якщо нерезиденти продовжать нарощувати інвестиції в ОВДП, гривня може зміцнитися набагато сильніше, ніж 27 грн/$, коментує Євгенія Ахтирко, аналітик компанії Concorde Capital.

 

Однак висока інфляція (в травні 9,5%), яка «з’їдає» прибутковість гривневих активів, охолодить запал завзятих інвесторів. За оцінкою головного економіста інвестиційного банку Dragon Capital Олени Білан, іноземні інвестори можуть вкласти в українські активи ще близько $0,5 млрд.

 

До речі, спантеличені падінням курсу долара українці все ж продовжують конвертувати валютні заощадження в гривню. З початку року фізособи продали доларів набагато більше, ніж купили: різниця складає вже близько $1,4 млрд — занадто довго стримувалися споживчі настрої під час пандемії.


Вердикт провідних аналітиків — літо 2021 року закінчиться на рівні 26-27,2 грн/$. Олена Білан вважає, що НБУ вигідне зміцнення гривні через високу інфляцію.

 

«Зараз така ситуація склалася, що помірне зміцнення гривні несе більше позитиву, ніж ризиків. В Україні, як і в інших країнах, швидко зростає інфляція. Зміцнення гривні допоможе стримати зростання цін — чим міцніша гривня, чим нижчий курс, тим дешевшi імпортні товари плюс імпортні складові для товарів, які виробляються в Україні», — пояснила вона.


Що ж буде потім, чи варто чекати різкого розвороту і нового витка девальвації?

 

Не зважаючи ні на що, аналітики не очікують виразної валютної сезонності в цьому році, хоча в кінці літа можлива і певна девальвація (остання декада серпня – виплати за квартальною звітністю).

 

Імпортери традиційно будуть стурбовані поставками до новорічних свят. Аграрії, як завжди, закуповуватимуть техніку і паливно-мастильні матеріали для збиральної кампанії.

 

Але хороший урожай упевнено зробить агросектор у третьо­му і четвертому кварталах основним постачальником валюти. З 1 липня 2021 відкриється ринок землі, і фізособи-громадяни України зможуть купувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення (до 100 га в одні руки, іноземцям — не можна). І знову українці відкриють валютні заначки.

 

Але навіть сам по собі цей фактор може залучити в Україну додаткові потоки валютних інвестицій. Нарешті, вельми висока ймовірність, що в кінці літа прийдуть гроші МВФ  у рамках сприяння глобальному відродженню після COVID-19. Усе це разом iз високими цінами дасть українському ринку серйозне джерело стабільно високої пропозиції валюти.