Влада Харкова ніяк не визначиться з формою увічнення пам’яті Геннадія Кернеса: просить допомоги у містян

09.06.2021

У Харкові днями сталася непересічна подія місцевого значення. Молодий чоловік записав і виклав у соціальних мережах відео, де майстер татуажу лазером прибирає у нього з лоба напис «Кернес живий». Героя цього сюжету звати Ігор Івашко.

 

Пів року тому він став знаменитим саме завдяки нетривіальній формі, при допомозі якої висловив свій власний сум за покійним мером. Інтерв’ю з ним розмістили фактично всі місцеві ЗМІ, не кажучи вже про інформаційний простір інтернету.

 

Позбувся ж він знаменитого тату, навпаки, без коментарів і зайвого пафосу. Склалося навіть враження, що хлопець своїм вчинком нікого не зачепив за живе або тема ностальгії сама пішла на спад.


Щось подібне наразі відбувається і у владних кабінетах Харкова. Одразу після смерті Геннадія  Кернеса чиновники наввипередки присягалися у вірності його справам, пропонуючи найпишніші форми вшанування пам’яті попередника. Але недавно з’ясувалося, що їхня власна «фантазія» потребує уточнення. Тобто вони запропонували містянам анкету з переліком iмовірних варіантів увіковічення імені покійного і навіть поцікавилися, як харків’яни взагалі ставляться до цієї ідеї.


Усього в списку вісім пунктів. Серед них — присвоєння звання «Почесний громадянин Харкова» і меморіальна дошка на стіні міськради. Є також — випуск марки з його портретом, назва вулиці і станції метро.

 

Чиновники не проти перейменувати улюблене дітище ексмера — парк імені Горького у парк імені Кернеса, а заодно зберегти його прізвище у партії «Блок Кернеса — Успішний Харків».

 

Містянам також можна запропонувати свій власний варіант, але при цьому вони можуть підтримати лише три ініціативи.


Що стосується пам’я­­т­ника, то тут якраз повна тиша. Правда, недавно з цього приводу висловився секретар міськради Ігор Терехов, повідомивши, що вже ознайомився з першими ескізами монумента і лишився дуже задоволений побаченим.

 

Мовляв, запропонована митцями ідея є точним відображенням динамічного ритму життя, яке вів міський голова, тому всі будуть вражені цією подібністю. Але як з’ясувалося, йшлося про пам’ятник, що буде встановлено на могилі покійного, а не на міській площі чи вулиці.  


Який саме вибір зроблять харків’яни, наразі невідомо. Не виключено, що анкета взагалі буде проігнорована громадськістю, оскільки недавно на сайті міськради провалилося голосування за петиції зі схожим змістом. Тоді найбільш популярною виявилася ідея встановити ексмеру пам’ятник.

 

За неї проголосувало трохи більше 300 осіб, що значно менше від потрібної кількості.  Друге місце за популярністю зайняла пропозиція присвоїти ім’я Кернеса зоопарку, який ремонтується вже четвертий рік поспіль (203 голоси).

 

А ось iз вулицями, станціями метро та аеропортом і взагалі виникли серйозні проблеми. До речі, проти перейменування проспекту Науки (саме тут у готелі «Національ» проживав покійний) виступала наукова громадськість міста, тому від цієї ідеї відмовилися одразу.