Протидія втручанню і пропаганді: у Європарламенті назвали п'ять принципів відносин iз Росією

18.05.2021
Протидія втручанню і пропаганді: у Європарламенті назвали  п'ять принципів відносин iз Росією

У Європарламенті назвали п’ять головних принципів, на яких повинні базуватися відносини Брюсселя з Москвою.

Комітет iз міжнародних відносин Європарламенту в спеціальній доповіді назвав п’ять головних принципів, на яких повинні базуватися відносини Брюсселя з Москвою, серед них: протидія «російському втручанню» і «російськомовній пропаганді», а також візові та торгові заохочення в разі здійснення в Росії демократичних змін.

 

Боротися з «російським втручанням» у справи ЄС пропонується санкціями, фінансовим контролем і організацією міжнародних розслідувань.

 

Також у тексті йдеться про необхідність підтримки «продемо­кратичного суспільства» в Росії за допомогою боротьби з «російськомовною пропагандою». Для цього Євросоюз може створити телеканал iз цілодобовим мовленням.


Крім того, в комітеті вважають можливим визнати нелегітимними майбутні вибори в Держдуму, які відбудуться у вересні.

 

«ЄС повинен бути готовий відмовитися визнавати парламент РФ і зажадати усунення Росії з міжнародних організацій з парламентськими асамблеями в разі, якщо парламентські вибори в Росії в 2021 році будуть визнані фальсифікованими», — йдеться в документі.


Для того, щоб підштовхнути росіян до демократичних змін, автори доповіді порадили оголосити про вигоди, які будуть доступні після відповідних перетворень. Йдеться про полегшення візового режиму, програму інвестування у вільну торгівлю і модернізацію, а також стратегічне партнерство.

 

Дотримання прав людини і проведення «вільних виборів» має стати незмінним пунктом у будь-якому діалозі або договорі Брюсселя з Москвою, пояснюють автори доповіді.


Також для «захисту демократії в усьому світі» ЄС рекомендує об’єднатися зі США і розробити спільні заходи, пов’язані з санкціями, єдиними умовами надання фінансової допомоги і підтримкою активістів-правозахисників.

 

«ЄС і його країни-учасниці повинні переглянути свої проєкти щодо інвестиційної підтримки та економічного співробітництва, починаючи з припинення проєкту «Північний потік-2», — вважають у комітеті.


Особлива увага надається заходам, спрямованим на «стримування російської агресії». Для цього пропонується Євросоюзу спільно з НАТО та міжнародними партнерами тиснути на Москву, щоб вона «не втручалася» в справи регіону «Східного партнерства» і повернула «окуповані території східних держав-сусідів ЄС».

 

Якщо ж РФ продовжить «агресивні погрози і військові дії», то варто бути готовими до відключення країни від міжнародної платіжної системи SWIFT, а також скорочення залежності від російських нафти і газу.


Заступник голови комітету Держдуми у справах національностей Руслан Бальбек назвав цю доповідь «політичним словоблуддям».

 

За його словами, Москва відповість дзеркально, якщо ЄС візьме за основу ці принципи. Минулого тижня секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев повідомив про активізацію спроб з-за кордону нагнітати в Росії соціальну напруженість перед виборами в Державну думу і Всеросійським переписом населення, передає РІА «Новості».

 

За його словами, Москві варто брати до уваги можливі загрози дестабілізації суспільно-політичної ситуації в країні і не допускати порушень законодавства, втручань у внутрішні справи Росії.