Депутати Польщі та Литви на Донбасі заявили про підтримку України та засудили агресію дій Росії

23.04.2021
Депутати Польщі та Литви на Донбасі заявили про підтримку України та засудили агресію дій Росії

Віцеспікери парламентів України, Литви та Польщі в Широкиному.

Окупанти ні на день не вгамовуються: на фронті 21 квітня вони вісім разів порушили режим припинення вогню.


Неподалік населених пунктів Піски та Південне росіяни відкривали вогонь iз мінометів 120-го калібру та протитанкового ракетного комплексу, а біля Шумів та Первомайська — з мінометів калібру 82 мм, автоматичних станкових гранатометів i великокаліберних кулеметів.


Поблизу селища Новгородське ворог стріляв iз бойової машини піхоти, біля Кам’янки — зі станкових протитанкових гранатометів, а на околицях Красногорівки — з автоматичних станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів.


Станом на 7-му годину ранку 22 квітня зафіксовано три обстріли з боку російсько-окупаційних військ. Зокрема, неподалік населеного пункту Південне ворог відкривав вогонь з мінометів 120-го калібру, біля селища Зайцеве — із мінометів калібру 82 мм, а поблизу Пісків — з гранатометів різних систем i стрілецької зброї.


Останнім часом окупанти все частіше здійснюють дистанційне мінування місцевості із застосуванням заборонених Конвенцією ООН протипіхотних мін ПОМ-2.

 

При цьому в якості засобів доставки найманці найчастіше використовують БПЛА та спеціально переоснащені гранати ПГ-7, тим самим наражаючи на небезпеку не лише військовослужбовців Збройних сил України, а також, що особливо цинічно, — місцеве населення. Із початку поточного року Українською стороною СЦКК зафіксовано вісім випадків застосування російськими найманцями мін ПОМ-2.


Додамо, що 21 квітня віцеспікери парламентів України, Литви та Польщі в Широкиному на Донбасі виголосили спільну заяву про підтримку України та засудження агресивних дій Росії і скріпили цю заяву своїми підписами в розташуванні однієї з військових частин, які тримають лінію української оборони навколо Маріуполя.


«Браття, ви не самі. Ми на власні очі сьогодні побачили проблему, яка є не лише вашою проблемою, а й проблемою всієї Європи і всього світу. Це не дво­сторонній конфлікт, це агресія однієї сторони, і ця сторона — Росія. Ми хочемо об’єднати всі наші зусилля, щоб цей конфлікт був погашений і щоб Україна відновила цілісність своїх кордонів. Ми побачили сьогодні страшну картину, і разом маємо це зупинити!» — такі слова підтримки Україні висловив віцеспікер Сейму Литовської Республіки пан Паулюс Саударґас, підсумовуючи перший день візиту віцеспікерів українського, польського та литовського парламентів до Донецької області.


У свою чергу керівник офісу президента Андрій Єрмак під час зустрічі з послами країн «Великої сімки» заявив, що бойовики на сході України проігнорували пропозицію провести новий обмін утримуваними особами.

 

Посадовець також зазначив, що на останній відеоконференції радників 19 квітня через позицію Російської Федерації не вдалося погодити текст спільної заяви на підтримку відновлення режиму припинення вогню на Донбасі. Він наголосив, що відповідальність за снайперські обстріли має бути більш суворою.


У четвер міністр оборони РФ Шойгу заявив, що Росія почала відведення військ від українського кордону. За його словами, перевірочні заходи в Південному і Західному округах завершені.