Сонати, оркестри і нагородження: чим вражатимуть на ХарківМузикФесті

19.03.2021
Сонати, оркестри і нагородження: чим вражатимуть на ХарківМузикФесті

У Харкові планують на 7-24 квітня проведення чергового Міжнародного фестивалю класичної музики KharkivMusicFest, який минулого року через коронавірус не відбувся.

 

Присвячують його творчості Людвіга ван Бетховена — німецького композитора і піаніста, якого вважають останнім представником «віденської класичної школи».

 

Хоча, традиційно, програма наповнена українськими іменами й подіями та учасниками із-за кордону. (Головне — щоб не внесла коректив в останній момент пандемія).


Уже на 25 березня заплановано презентацію фестивалю — Promo Concert KharkivMusicFest. Запрошеним гостем події стане французький віолончеліст Готьє Капюсон, який виступить у супроводі одного з найуспішніших недержавних оркестрів України — New Era Orchestra під керуванням харизматичної Тетяни Калініченко.


Відкривати музичну гранд-подію 7 квітня має концерт Фестивального оркестру KharkivMusicFest. У Великій залі Харківської філармонії мають зібратися музиканти з 10 країн: України, Чехії, Греції, Італії, Естонії, Грузії, Словаччини, Польщі, Німеччини.

 

У програмі концерту прозвучать легендарна Симфонія №5 Людвіга ван Бетховена та «Карпатський концерт» Мирослава Скорика — під орудою азербайджанського диригента Фахраддіна Керимова.


10 квітня вперше в Україні дасть сольний концерт всесвітньо відомий піаніст з Великобританії Пол Льюїс. Його виконання фортепіанних творів Бетховена і Шуберта отримало одностайне визнання критиків i слухачів у всьому світі та закріпило його репутацію як одного з найвидатніших світових інтерпретаторів класичного репертуару Центральної Європи.

 

У програмі сольного концерту — шедеври класики: музика Моцарта, Мендельсона, Мусоргського, Скрябіна.


13 квітня пройде концерт-нагородження лауреатів II Всеукраїнського конкурсу молодих композиторів імені Бориса Лятошинського. Переможці молодшої та старшої групи представлять свої твори для вокалу і фортепіано, а також для змішаного хору a capella.

 

А лауреатами конкурсу серед молодших стали кияни Артем Любченко з твором «Зі збірки «Палімпсести» на вірші Василя Стуса, Анна Терьохіна з «Вітражами й пейзажами» на поезію Богдана-Ігоря Антонича та одеситка Олександра Романова з музичною композицією «Українське альфреско» на вірші Ліни Костенко.

 

У старшій групі переможцями стали: Адріан Мокану (Київ/Мадрид) — «Іфігенія в Тавриді» на вірші Лесі Українки;   киянка Віра Гринько-Поліщук — «Енгармонійне» на поезію Павла Тичини; та дніпрянин Максим Поплінський — Contra spem spero на вірші Оксани Забужко та Юрія Іздрика.


У рамках KharkivMusicFest вперше в Україні має відбутися безпрецедентна подія — «Сонатний марафон», який триватиме 17-18 квітня. Протягом двох днів двадцять кращих піаністів країни виконають всі 32 сонати Бетховена, чиє 250-ліття з дня народження минуло наприкінці 2020 року.


У рамках фестивалю концертуватиме загалом не один, як зазвичай, а два фестивальні оркестри. 21 квітня зіграють пів сотні юних музикантів з Харкова, Львова, Одеси, Дніпра.

 

Диригуватиме Дитячим фестивальним оркестром молодий Віталій Олексейонок з Німеччини, диригент білоруського походження.


У програмі вечора закриття фестивалю 24 квітня — прем’єра в Харкові «Страстей за Тарасом» Євгена Станковича та виконання відомої Симфонії №9 Людвіга ван Бетховена.

 

На сцені великої зали Харківської філармонії зустрінуться Національний симфонічний оркестр України та Національна хорова капела України «Думка». За диригентським пультом — визнаний український маестро, народний артист України Володимир Сіренко.


Вперше в рамках фестивалю публіці 10-11 квітня буде представлений такий жанр класичного мистецтва, як балет, — глядачі побачать постановку «Чиполліно» — колаборацію Харківської дитячої хорео­графічної школи та Дитячого симфонічного оркестру KharkivMusicFest.

 

Проєкт унікальний тим, що його учасники — винятково діти, як на сцені, так і в складі оркестру. Як виняток — участь Юрія Янка, головного диригента Харківської філармонії, заслуженого діяча мистецтв України.


«Місія фестивалю — підвищити популярність класичної музики в Україні до рівня європейських столиць, — коментує Сергій Політучий, президент фестивалю. — Відкриваючи для харків’ян і гостей міста красу цієї музики, ми їх надихаємо на глибше пізнання себе, навколишнього світу та на нові креативні проєкти».