Реформаторське оновлення: у прем’єр-лізі хочуть відмовитися від турніру «молодіжок»

19.03.2021
Реформаторське оновлення: у прем’єр-лізі хочуть відмовитися від турніру «молодіжок»

Першоліговий «Металіст-1925» — один із чотирьох претендентів на підвищення в класі. (Фото з сайта metalist1925.com.)

Із наступного сезону українська прем’єр-ліга планує повернутися до старого формату з 16 учасниками національного чемпіонату.

 

Водночас засновники УПЛ вирішили відмовитися від проведення турніру молодіжних команд віком до 21 року і тепер шукають інші шляхи для працевлаштування футболістів, які з наступного сезону залишаться без роботи.

 

Для частини елітних клубів проблему вже начебто вирішили.


Днями на зібрані членів Ради ліг Професіональної футбольної ліги було прийнято рішення про реорганізацію змагань у першій лізі, де, починаючи з сезону-2021/2022, змагатимуться одразу 20 команд.

 

Розділений на дві групи за географічним фактором, змагальний пелотон зможе прийняти три «молодіжки», котрі репрезентуватимуть клуби-призери елітного дивізіону.


Змагальний календар реформованого турніру в Д-1 передбачає два кола «регулярки», після котрих десять кращих її команд розігруватимуть путівки до УПЛ. Передбачений турнір і для першолігових команд «нижнього розряду», котрі боротимуться за право збереження прописки в Д-1.


Що ж до решти молодіжних команд із УПЛ, то їх готові прийняти в друголіговому турнірі, де, згідно з попередньо підтриманим більшістю планом, у двох групах загалом змагатиметься не більше 32 клубів.


Відтак у ПФЛ наголошують, що наступний сезон стане найбільш масовим за кількістю учасників турніром. Щоправда, розроблений Радою ліг ПФЛ проєкт іще мають погодити в комітеті професіонального футболу УАФ та дирекції УПЛ, а також затвердити на Виконкомі УАФ.


Поки ж у ПФЛ готуються до поновлення матчів нинішнього сезону. Рестарт поєдинків у першій та другій лізі запланований на кінцівку поточного тижня.


Щоправда, з приходом весни в першій лізі вже встигли провести низку перенесених із 2020 року поєдинків. Вигравши в перші тижні березня одразу два відкладені матчі, в лідери першолігового дивізіону вийшов «Чорноморець».

 

Під час зимової перерви на тренерському містку «моряків» відбулася ротація: місце Сергія Ковальця посів колишній гравець одеського клубу Олексій Антонов.
Попри відсутність великого тренерського досвіду, знаний у минулому форвард продуктивно розпочав свою наставницьку діяльність.


Зазначимо, що за підсумками сезону одразу три перші команди з першої ліги мають підвищитися в класі.


Команди з проміжної трійки лідерів — «Чорноморець», «Агробізнес» та «Верес» — своєю грою активно підтверджують бажання потрапити до еліти.


При цьому бажання заграти в УПЛ виказують і в таборі четвертої команди Д-1 — «Металісті-1925».

 

«Клуб працює для того, аби підвищитися в класі», — непередодні рестарту чемпіонаті сказав форвард «металістів» Владислав Дмитренко.


Паралельно ж з цим у Харкові чекають на відродження старого «Металіста», про що не так давно заявив колишній власник цього збанкрутілого клубу Олександр Ярославський.


Поки ж голова Харківської обласної ради Артур Товмасян пропонує провести аудит майна ФК «Металіст» та передати його у власність міста.