Дискредитація Служби: як високопосадовці СБУ влаштували кримінальні розбірки за «дохідні» крісла

26.01.2021

Такої ганьби Служба безпеки ще не знала: виявляється, колишні високопосадовці здатні на все (навіть на вбивство), щоб повернутися в бажані крісла на Володимирській, 33.

 

Тоді як окремі нинішні її керівники здатні також на багато чого, аби тільки утриматися на посаді.


Тож важко не погодитися з депутаткою Іриною Геращенко, яка наголосила:

 

«Останні новини про СБУ нагадують якусь кримінальну хроніку. Мовчанка про злиту операцію з вагнерівцями, скарги від митників на незаконні проникнення на території та спроби віджати бізнес і тепер криваві розборки між очільниками. Дискредитація спецслужби — це нищівний удар по авторитету країни. Воюючої країни».


Статус фігурантів вражає: полковника спецпідрозділу СБУ «Альфа» Андрія Расюка затримано за підозрою в підготовці вбивства начальника ГУ внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова (його називають «сірим кардиналом» на Володимирській) на замовлення колишнього першого заступника голови СБУ Дмитра Нескоромного.


У самій спецслужбі вважають мотивом замовлення вбивства бригадного генерала Наумова той факт, що той був єдиною перепоною для отримання Дмитром Нескоромним високої посади в керівництві Служби.

 

Щоправда, офіційно про цей мотив не говорять, а лише за допомогою інсайду в ЗМІ. Відомо, що Нескоромний дійсно вів переговори про повернення в СБУ, спілкувався із заступниками голови офісу президента, зустрічався з головою СБУ Іваном Бакановим. Але щось пішло не так.


За даними «Дзеркала тижня», операція з розробки Нескоромного й затриманого Расюка завершилася достроково: Нескоромний начебто здав свою машину на СТО, що зафіксувала команда зовнішнього спостереження СБУ. Побоюючись, що під час техогляду буде виявлено «прослушку», спецслужба конфіскувала машину. Ця обставина й дала незапланований старт операції з затримання Расюка.


Офіційно в СБУ інформують лише про те, що за вбивство Наумова нібито пропонували виконавцям 50 тисяч доларів. Тож начальник слідчого управління ГСУ СБУ Анатолій Буліч на спеціально скликаному брифінгу стверджував, що йдеться не про «корупційні розборки» й не про переділ сфер впливу.

 

Мовляв, збір даних тривав довго, слідчі СБУ встановили, що мала місце змова кількох осіб тощо. При цьому він не називає замовником Нескоромного, мовляв, процесуальні норми поки що не дозволяють оприлюднити прізвище.


Тож наразі під вартою перебуває лише «альфівець» Расюк, якому суд обрав відповідний запобіжний захід на два місяці. Щодо Наумова, який у цих розбірках має статус жертви, то колишній прокурор, а нині генерал насправді має скандальну репутацію й вважається ледь не «тіньовим» керівником СБУ.