Стань ланкою Соборності: уперше ланцюг національної єдності відбудеться онлайн

22.01.2021
Стань ланкою Соборності: уперше ланцюг національної єдності відбудеться онлайн

Живий ланцюг до Дня Соборностi у столицi минулого року. (Фото з сайта bigkyiv.com.ua.)

Через пандемію коронавірусу 31-й ланцюг національної єдності цьогоріч уперше в історії України не відбудеться «вживу», а онлайн.

 

Проте організатори знайшли вихід і вирішили побудувати віртуальний ланцюг, який простягнеться від Києва аж до кримського Сімферополя.

 

Для цього всі бажаючі можуть зареєструватися на сайті https://unite-ukraine.com.ua та стати пліч-о-пліч з іншими не байдужими в режимі онлайн.

 

«У День Соборності через COVID-19 ми не зможемо традиційно взяти один одного за руки. Але відтепер для єдності немає обмежень і відстань не має значення. Значення має лише наше прагнення бути разом — в одній соборній Україні», — зазначають організатори акції.

 

Цьогоріч ланцюг Соборності вперше змінить маршрут. Якщо традиційно він поєднував схід i захід, то нині він має поєднати Україну там, де її намагаються розділити — між Києвом i Сімферополем, пояснюють організатори. На шляху до Криму ланцюг п’ять разів символічно перетне Дніпро: на мосту Патона, де традиційно будували живий ланцюг єдності кияни, біля Черкас, Кременчука, у Дніпрі та Запоріжжі.


21 січня на сайті ланцюга Соборності розпочалася реєстрація учасників, яка триватиме й сьогодні. Авторка цих рядків теж долучилася до творення історичної події.

 

Реєстрація через мережу «Фейсбук» відбулася дуже швидко — практично миттєво, і в ланцюзі я була вже 1665-ю. Моє місце було десь на трасі між Переяславом-Хмельницьким i селом Кавказ, що в Київській області (це легко відслідкувати на мапі сайту). А поки я писала цей невеликий текст, кількість учасників ланцюга Соборності вже перевищила 2 тисячі осіб.

 

Тож імовірність того, що вдасться подолати 1058 кілометрів між столицями України та Криму, з кожною хвилиною набувала реальних обрисів.


Нагадаємо, що 21 січня 1990 року українці вперше побудували один із найбільших живих ланцюгів у світовій історії — «Українську хвилю» — від Києва до Івано-Франківська.

 

Подію приурочили до 71-ї річниці проголошення Акту Злуки ЗУНР та УНР. Відтоді на День Соборності українці в різних містах щороку створюють живі ланцюги, як символ єднання всіх регіонів нашої держави.

 

Як повідомляла "УМ", Державний архів Вінницької області представив документальну онлайн-виставку, приурочену до Дня Соборності України.

 

Читайте також, як українці відзначили Акт Злуки у 2010 році.