113 театрів, 333 вистави та 1563 персоналії: що можна знайти у Цифровому театральному архіві

01.12.2020
113 театрів, 333 вистави та 1563 персоналії: що можна знайти у Цифровому театральному архіві

(Фото надане пресслужбою НСТДУ.)

Національна спілка театральних діячів України у жовтні презентувала Цифровий театральний архів (Digital Theatre Archiv), який запустила за підтримки Українського культурного фонду.

 

Веб-ресурс нині містить інформацію про 113 театрів, 333 вистави та 1563 персоналії за період 2015–2019 років. Куратор проєкту — українська театрознавиця, докторка мистецтвознавства, професорка Ганна Веселовська.


«Наша мета — створення повноцінної національної театральної бази даних, що надасть користувачам доступну, об’єктивну та систематизовану інформацію про театральне мистецтво України останніх п’яти років. Так ми максимально зафіксуємо і збережемо інформацію про український театр для наступних поколінь та подальших досліджень», — пишуть на титульній сторінці.


У багатьох країнах процес діджиталізованого архівування та фіксації театрального процесу триває вже давно. Існує чимало електронних театральних архівів у Великобританії, Німеччині, США, Франції.

 

А державні інституції, що опікуються театрами в центральноєвропейських країнах (Інститут театру імені Збігнєва Рашевського в Польщі, Угорський театральний музей та інститут, театральні інститути у Словаччині, Чехії, Словенії та інші) забезпечують збереження інформації на спеціальних сайтах.


Вивчивши досвід колег із європейських інституцій, НСТДУ й реалізувала запуск вітчизняної театральної бази даних. Організатори через пресслужбу Спілки зазначають, що попереду ще багато роботи, доповнення та розширення інформації. Також закликають усіх бажаючих активно користуватися архівом theatre.com.ua та допомагати у вдосконаленні ресурсу.


Щоб долучити свій театр до Цифрового театрального архіву (ЦТА), треба зробити кілька дій. Найперше — завантажити розроблені організаторами форми для опитування: окремі анкети для театру та для вистави. Надати затребувану інформацію, додати фото, рецензії про вистави, макети афіш та програмок тощо і надіслати все на пошту [email protected].


Констатують: за статистичними даними 2017 року, в Україні нараховувалося 113 театрів, що перебувають у державній та комунальній власності, кількість недержавних театрів — значно більша, але, на жаль, статистикою не обрахована. У розділі «Театри» зібрана інформація про комунальні та недержавні театри України.


«Без фіксування всього, що колись відбулося в театрі, на сцені, або знищення свідчень часом ставалася  така собі колективна втрата пам’яті. До того ж безнадійно постраждало і паперове документування театрального процесу в Україні, спроба якого була здійснена кілька десятків років Українським театральним товариством», — розповідають організатори ЦТА.


У результаті, в нашій скорегованій кимось історії вже не раз відзначалися недостовірні театральні ювілеї, а провідні майстри сцени залишалися без гідного вшанування. А сьогодні, коли, здається, про все можна дізнатися з мережі, як виявилося, українському театру  і там не пощастило: суцільна плутанина з датами прем’єр, авторами спектаклів, зіграними  акторами  ролями».


Й оптимістично запевняють: «Наразі часи, коли в історії українського театру втрачалася  інформація, зникали матеріальні свідчення про вистави (афіші, програми, ескізи декорацій тощо), що для свого часу вважалися знаковими, закінчилися».