«Голосують» гривнею: українці ще активніше купують книгу про суд над Василем Стусом за участі Медведчука

21.10.2020
«Голосують» гривнею: українці ще активніше купують книгу про суд над Василем Стусом за участі Медведчука

На підтримку книги Кіпіані "Справа Василя Стуса" активісти влаштували вечірні вуличні читання.

Скандальне рішення судді Дарницького райсуду Києва Марини Заставенко, яким відповідачів — автора Вахтанга Кіпіані та видавництво «Віват» — зобов’язали видалити з книги «Справа Василя Стуса» інформацію про лідера «ОПЗЖ» Віктора Медведчука (який був у радянські часи адвокатом поета) викликало не лише суспільний, а й політичний резонанс.
 
Ще б пак! Суддя, яка раніше вершила правосуддя в нині окупованій Макіївці й навіть після 2014 року неодноразово навідувалася до ОРДЛО, фактично запровадила цензуру щодо книги відомого історика і журналіста, яка на 90% складається з архівних документів. Адже «Справа Василя Стуса» вийшла у видавництві Vivat у 2019 році й містить документи з архіву колишнього КДБ УРСР про резонансну справу поета Василя Стуса, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних та друзів.
 
Судилище над книгою в інтересах кума Путіна не змогли не помітити навіть на Банковій. В офісі Зеленського хоча й ухильно заявляють, що в цій справі «незалежність судової гілки влади не ставлять під сумнів», а саме рішення судді Заставенко «взяли до відома», але все ж «здивовані деякими формулюваннями у вказаному рішенні».
 
Мовляв, «дивними» є визначення Медведчука як «персонажа твору» Кіпіані, оскільки він був учасником судового процесу над поетом. І це підтверджують матеріали кримінальної справи: Медведчук є учасником справжнього процесу над Стусом, який мав місце в історії, а не просто «персонажем твору». Тоді як цензура в Україні заборонена у будь-яких проявах, а опрацювання матеріалів історії не мають обмежуватись через емоції чи статус учасників подій.
 
Тож на Банковій наголошують: «Поведінка учасника (Медведчука. — Ред.) проаналізована винятково на підставі документально зафіксованих фактів, які не є продуктом літературної творчості авторів і літературною вигадкою».
 
Цікавий момент: оскільки ганебне рішення суду щодо книги Кіпіані про Стуса ще не вступило в силу, а сторони ще мають право оскаржити його впродовж 30 днів, книгу ще можна придбати.
Тож покупці скористалися можливістю онлайн-замовлення і розкупили буквально за годину (!)весь наявний тираж книги «Справа Василя Стуса» (20 тисяч екземплярів) одразу після оголошення резолютивного рішення Дарницького райсуду. Тож видавництво Vivat уже замовило новий наклад.
 
«Гадаю, такої реклами не здобувала ще жодна книга за останні 30 років. Тепер купити цю книгу кожен справжній українець вважатиме для себе за честь!» — написав у соцмережах письменник iз Вінниці, колишній власкор «УМ» Віктор Мельник.