Лише 7,2% учнів подобається їжа у шкільній їдальні — опитування Міносвіти

22.09.2020
Лише 7,2% учнів подобається їжа у шкільній їдальні — опитування Міносвіти

Коли дітям — несмачно. (Фото з сайта fishki.net.)

Харчування — визначний чинник нашого здоров’я й того, як ми виглядаємо та почуваємося.
 
 
Тож зрозумілою є стурбованість батьків тим, наскільки якісною і поживною їжею харчуються їхні діти у школі, коли поза батьківським контролем гризуть граніт науки. 
 
 
Безсумнівно цікавими, й перш за все для батьків школярів, стануть оприлюднені днями на сайті Міністерства освіти й науки результати опитування, які стосуються саме шкільного харчування.
 
Щоправда, дослідження проводилося ще до запровадження карантину, у березні, й у ньому взяли участь майже тисяча учнів та 3,5 тисячі батьків: вони оцінили шкільний буфет, якість перших і других страв, а також чистоту шкільних їдалень та охайність працівників.
 
Таким чином у відомстві з’ясували, що близько половини учнів користуються шкільними їдальнями, але інша половина  відмовляється від харчування в шкільній їдальні через несмачну та холодну їжу або поганий вигляд чи запах страв. 
 
Відповідь на запитання «Чи подобається дітям шкільне харчування?» з’ясувала, що лише 63,1% дітей отримують гаряче харчування у школі, проте майже половина респондентів зазначила, що страви шкільної їдальні не подобаються дітям, а ось 7,2% учнів сказали, що страви зі шкільної їдальні їм подобаються.
 
Щодо причин відмови учнів від шкільного харчування, то прозвучав цілий спектр несподіваних відповідей: несмачна та холодна їжа; поганий вигляд та запах страв; погане самопочуття після прийому їжі; брудні посуд і прибори; недовіра до якості шкільних страв; одноманітне меню, напівфабрикати, відсутність перших страв; поганий запах в їдальні, «антисанітарія», комахи; відсутність їдальні.
З-поміж проблем також — забезпечення гарячим харчуванням лише учнів початкової школи, висока вартість обідів та недостатня кількість фруктів.
 
Стосовно задоволеності учнів та їхніх батьків чистотою в їдальнях, то голоси розподілилися таким чином: майже чверть батьків незадоволені чистотою їдальні і лише 9% вважають її відмінною, тоді як 31% учнів кажуть, що чистота там «задовільна», 25% — «вкрай незадовільна».
 
А ось чи користуються учні шкільним буфетом, то 51,2% батьків вважають, що їхні діти не оминають його, 33,1% — не користуються ним, а 15,6% — взагалі повідомили про відсутність буфету в школі.
 
Не залишили в дослідженні поза увагою й уподобання дітьми страв зі шкільного буфету: лише 11,5% батьків зазначили, що дітям подобаються страви та продукти там, а ось 26,3% учнів сказали, що їм страви зі шкільного буфету швидше не подобаються або не подобаються взагалі.
 
Крім того, батьки наголосили, що у шкільних буфетах є продукти і страви, які сьогодні заборонено продавати у школах, зокрема солодкі газовані напої, кондитерські вироби з кремами, нарізні салати зі сметаною, майонезом чи оцтом.
 
Варто також до цього додати, що нещодавно у столичних школах дітей молодших класів годували спеціальними ланч-боксами, склад яких обурив багатьох батьків, зокрема, через те, що там доволі мало продуктів і вони не надто корисні для малечі.