У Єгипті знайшли 27 досі небачених саркофагів віком понад два з половиною тисячоліття

22.09.2020
У Єгипті знайшли 27 досі небачених саркофагів віком понад два з половиною тисячоліття

Єгипет повертає славу місця археологічного паломництва.

Загалом 27 саркофагів, похованих понад два з половиною тисячоліття тому, виявили археологи в давньо­єгипетському некрополі.
 
Знайшли їх у нещодавно відкритому похованні на священному місці в Саккарі. На початку вересня натрапили на тринадцять трун, але за ними знайшлися ще 14, повідомляють чиновники.
 
Наразі експерти вважають це відкриття одним із наймасштабніших у сучасній археології. 
 
Саккара була активним місцем поховання більш як три тисячі років тому і є визначним об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
 
На оприлюднених знімках видно барвисто розписані дерев’яні труни, що чудово збереглися, а також низку дрібніших артефактів.
 
Деякі труни прикрашені різнокольоровими декоративними візерунками, серед інших артефактів також виявили філігранно оброблені та оздоблені.
 
«Первинні дослідження показують, що ці труни повністю запечатані і їх не відкривали з моменту поховання», — йдеться у заяві міністерства старожитностей Єгипту.
 
Повідомляється, що міністр старожитностей Єгипту Халед аль-Анані відкладав оприлюднення події, поки особисто не відвідав місце знахідки, аби подякувати співробітникам за роботу в складних умовах на глибині 11 метрів.
 
Експерти підтвердили, що труни не відкривали з часу їх поховання. Міністерство старожитностей сподівається розкрити більше секретів на пресконференції найближчими днями. 
 
 
До речі, у листопаді минулого року велику схованку муміфікованих тварин, знайдену в 2018 році археологами поблизу Саккари, вперше виставляли широкій публіці. Тоді продемонстрували муміфікованих котів, крокодилів, кобр та птахів. Саккара, розташована на відстані 30 кілометрів на південь від Каїра, є історичним похованням, яке слугувало некрополем Мемфіса, столиці історичного Єгипту, більше двох тисячоліть. Останнім часом Єгипет активізував пропаганду своїх археологічних знахідок, намагаючись відродити свою славетну туристичну принадливість.