Українське «Мертве море» опинилося на межі зникнення через найпотужнішу за 150 років посуху

16.09.2020
Українське «Мертве море» опинилося на межі зникнення через найпотужнішу за 150 років посуху

Грязь без вологи.

Справжньою катастрофою стала півторамісячна відсутність дощів для грязьового озера Соляне, що в Голопристанському районі Херсонської області.
 
 
Водойма, яку щорічно відвідують тисячі туристів з усієї України, настільки обміліла, що води у ній залишилося лише в межах 20 відсотків від колишніх обсягів.
 
 
Мандрівники, що приїжджають на південь України з метою оздоровлення, із сумом фотографують розтрісканий панцир покритого рожевою сіллю ґрунту та непокояться, що буде, якщо і знамените Лемурійське озеро у Чаплинському районі Херсонщини зникне з карти назавжди.
 
Та ж сама думка терзає й адміністрацію оздоровчого санаторію на березі цілющого джерела у селі Григорівка, а також власників інших санаторіїв та пансіонатів, які звикли до улюбленої роботи, стабільних заробітків та доброго потоку туристів щороку.
 
Однак високосний 2020 рік видався особливим: мало того, що ситуацію зіпсувала всесвітня пандемія коронавірусу, так ще й літо виявилося найпосушливішим за 150 років метеоспостережень.
 
Заповнити нестачу вологи у Рожевому озері на Херсонщині могли б підземні джерела, яких чимало на території, близькій до Азовського та Чорного морів.
 
Однак із метою безпеки потрібен час для вивчення складу води у цих свердловинах, адже прісна вода може знищити специфічну екосистему озера, насиченого корисними сполуками гідрокарбонатів, хлоридів, соди, йоду та брому.
 
Представники місцевої влади обіцяють знайти засіб порятунку унікального водоймища, яке з 2016 року має статус гідрологічного заказника, й активно шукають спонсорів для цієї благородної місії.
Унікальне цілюще озеро на Херсонщині давно та міцно займає провідні позиції у ТОП-5 природних чудес та визначних екооб’єктів нашої країни.
 
Тут не рідкість гості з-за кордону — Білорусі, Польщі, Німеччини, які з успіхом лікують в Україні недуги опорно-рухового апарату, позбавляються псоріазу та інших захворювань, а лікувальна грязь озера вже давно привернула увагу іноземних косметичних фірм.
 
З історичних довідок можна дізнатися, що Рожеве озеро — це залишки доісторичного Лемурійського моря, а тутешні пляжі з рожевої солі створюють небачені за красою пейзажі.
 
У хороші часи на поверхні води унікального озера можна було лежати, не докладаючи до цього жодних зусиль. Та це й не дивно, адже вміст солі у цілющій водоймі становить приблизно 300 грамів на літр — стільки ж, скільки й у Мертвому морі, хоча знавці стверджують, що солоність «моря» в Херсонській області навіть вища. 
 
— Грязі з Лемурійського озера нашої Григорівки німці, наприклад, уже п’ять років використовують у косметології, — розповів керівник Херсонського обласного центру громадського здоров’я, доктор медичних наук Юрій Ромаскевич.
 
— А ще у цій рожевій воді виявили високий вміст так званих фолікуліноподібних речовин. Це саме те, що потрібно жінкам, які страждають від безпліддя та запальних захворювань статевої системи.
 
До речі, за словами голови Присиваської об’єднаної територіальної громади Сергія Кліщевського, цілющі грязі Рожевого озера сертифіковані у країнах ЄС.
 
Тому, якщо ідея цілорічного оздоровлення запрацює на Херсонщині, південь України може стати справжньою золотою жилою для бюджету всієї країни.