Одіозний суддя Вовк задовольнив позов Суркісів проти «ПриватБанку»

04.09.2020
Печерський районний суд Києва 2 вересня задовольнив позов офшорних компаній братів Суркісів до державного «ПриватБанку» про обслуговування депозитів, конвертованих у капітал банку під час націоналізації, заборгованість за якими позивачі оцінюють у 350 млн доларів (понад 9 млрд грн). Ухвалу виніс одіозний суддя Павло Вовк.
 
«Один iз найбільших зашкварів у історії судової влади України відбувся сьогодні в Печерському суді у виконанні судді Вовка, — зазначає міністр юстиції Денис Малюська.
 
— Звертаю увагу на можливі маніпуляції: компанії-позивачі та їхнi власники точно будуть поширювати інформацію про те, що правда за ними, що у них відібрали гроші та що ці гроші будуть витрачені на корисні для суспільства потреби. Це маніпуляція. Ключове інше — суд без розгляду справи по суті стягнув мільярди гривень з державного банку. Без встановлення того, чи дійсно ці кошти «ПриватБанк» винен, без встановлення будь-яких фактів у справі».
 
У Мінфіні заявили, що не погоджуються з ухвалою та будуть продовжувати захищати інтереси держави та банку. Наступним їхнім кроком буде підготовка апеляційної скарги на ухвалу.
 
Національний банк наголосив, що також продовжить захищати законність рішень про націоналізацію «ПриватБанку» та докладе всіх зусиль для того, щоб зберегти фінансову стабільність і не допустити втрати коштів платників податків.
 
Глава уряду Денис Шмигаль заявив, що уряд оскаржить ухвалу в апеляційному суді. «Зараз ми чекаємо на повний текст рішення, щоб сформувати юридичну позицію для апеляції. Ми вважаємо, що рішення Печерського суду ухвалене з порушенням норм процесуального законодавства, без розгляду справи по суті», — наголосив Шмигаль.
 
Нагадаємо, наприкінці 2016 року під час націоналізації банку грошові кошти, розміщені сім’єю Суркісів та їхніми компаніями на депозитних рахунках «ПриватБанку» та його філій, потрапили під процедуру bail-in, оскільки Суркісів було визнано пов’язаними з «ПриватБанком» особами (НБУ вказував, що Ігор Суркіс і Коломойський — акціонери телеканалу «1+1», що свідчить про зв’язок Суркісів iз «Приватбанком»).
 
Як повідомляє «Українська правда», в Ігоря Суркіса в «ПриватБанку» на рахунку був 151 млн грн, у Поліни Ковалик (дружини Григорія Суркіса) — 514,1 млн грн, у Григорія Суркіса — 163,1 млн грн, Марини Суркіс (дочка Ігоря Суркіса) — 174,5 млн грн, Рахміля Суркіса (батько братів Суркісів) — 44,8 млн грн. Суркіси планують отримати виплати за цими депозитами. 
 
В опублікованому вчора Денисом Малюською тексті ухвали суду санкціоновано примусове списання коштів та (або) арешт майна Приватбанку у випадку відмови виплачувати компаніям Суркісів визначену суму. Рішення Печерського райсуду ексміністр фінансів Олександр Данилюк назвав «початком розвалу результатів націоналізації «Приватбанку», яке «обійдеться простим українцям у сотні мільярдів гривень».