Чиста вода з ягодами і здоровий сон: як пом’якшити вплив літньої спеки на організм

11.08.2020
Чиста вода з ягодами і здоровий сон: як пом’якшити вплив літньої спеки на організм

Вода з м’ятою й лимоном допоможе пережити спеку і збадьорить. (Фото з сайта freshlook.org.ua.)

Спекотно — і організм наш прилаштовується до високих температур.
 
 
Робити йому це не завжди просто, ми це відчуваємо за власним станом — втомлюваність, сонливість, млявість.
 
 
Як допомогти собі пережити спекотні літні дні?
 
Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська радить звернути увагу на режим харчування.
 
Він має бути ранково-вечірнім, з акцентом на сніданок. Тобто їсти краще в години, коли прохолодніше.
 
«У спеку тіло нагрівається, ми більше пітніємо, а з потом втрачаємо вкрай корисні й незамінні для здоров’я білки, калій, натрій та водорозчинні вітаміни групи В і вітамін С», — наголошує пані Оксана. 
 
Тож вживайте о цій порі насамперед продукти, багаті на калій та натрій. Вони регулюють роботу серця і нервової системи, запобігають запамороченню, допомагають уникнути слабкості і надмірної втомлюваності. Їжте більше овочів у свіжому вигляді, особливо звертайте увагу на стебла селери.
 
Зелені листові овочі мають бути в раціоні щодня. А також, за словами лікаря, — ягоди (вони дуже потрібні для роботи кишечника, мозку і судин). Улітку добре підходить до раціону картопля — печена або зварена у «мундирі».
 
Як денний перекус обирайте горіхи. «Замість комплексних обідів нехай на вашому столі будуть холодні супи (окрошка на квасі або кефірі, холодний борщ), овочевий салат з айраном», — каже фахівець. 
 
До речі, айран — чудовий напій у спекотну пору року. Дієтолог переконує, що влітку особливо важливо пити чисту воду.
 
Воду можна урізноманітнювати: додавати до неї нарізаний огірок, м’яту, імбир, лимонний сік. Також вода з ягодами і м’ятою — чудовий напій на літо. Також не забувайте про квас (краще домашній) і мінеральну воду (якщо не маєте протипоказань).
 
Про солодкі газовані напої краще забути. Там надто багато цукру, а це некорисно, і не тільки влітку.
 
Щодо кількості спожитої за день рідини: скільки пити? «Орієнтуємося на спрагу, частоту сечовипускання та колір сечі. Якщо рідко ходимо в туалет і колір темний, п’ємо більше», — звертає увагу Оксана Скиталінська.
 
Лікар радить не вживати смажених і копчених страв, їсти продукти, які захищають шкіру від зневоднення і пошкодження ультрафіолетом. Ідеться про продукти, багаті вітаміном С та каротиноїдами (всі жовті, помаранчеві і червоні плоди). Якщо любите каву — пам’ятайте про помірність. Одну-дві чашечки в день (не більше), обов’язково запиваючи кожну з них склянкою води.
 
А також важливо висипатися. Здоровий сон допоможе краще реагувати на спеку. І — позитивні емоції, які треба знаходити в усьому.
 
Попри все!