Лукашенко не наважиться дати ляпаса Путіну: політолог про передачу «вагнерівців» Україні

07.08.2020
Лукашенко не наважиться дати ляпаса Путіну: політолог про передачу «вагнерівців» Україні

Президенти України та Білорусі Володимир Зеленський та Олександр Лукашенко у середу, 5 серпня, обговорили телефоном ситуацію щодо затриманих у Білорусі бойовиків приватної військової компанії (ПВК) Вагнера.
 
Про це повідомляється на сайтах обох глав держав. Першим тему порушив Володимир Зеленський.
 
 
Він наголосив, що деякі з бойовиків брали участь у бойових діях на Донбасі, й українська прокуратура веде розслідування за цими фактами, зазначається на сайті президента Білорусі.
 
 
Олександр Лукашенко пообіцяв, що білоруські правоохоронні органи «будуть співпрацювати з цього питання в рамках підписаних iз Росією та Україною міжнародних угод».
 
У свою чергу, Володимир Зеленський написав у своєму «Твіттері»: «Провів телефонну розмову з президентом Лукашенком. Сподіваюся, що підозрювані в терористичній діяльності на території України будуть нам передані для притягнення до кримінальної відповідальності згідно з чинними міжнародно-правовими документами».
 
Водночас політолог Олексій Гарань, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи», вважає, що такі обіцянки Лукашенка — насправді ніщо інше, як своя хитра гра.
 
«Напередодні ви­борів він намагається показати, що захищає інтереси Білорусі. І те, що він говорить із Зеленським на цю тему, видається досить логічним. Я думаю, що Лукашенку головне зараз — переобратися, — каже пан Олексій Гарань, якого цитує «НВ». — Тому принаймні обговорення із Зеленським цієї проблеми до виборів представляє Лукашенка у вигідному світлі». 
 
Але, наголошує політолог, не варто забувати, що позиція Білорусі щодо агресії Росії в Україні є дуже специфічною.
 
Бо в березні 2014 року Білорусь була серед тих 11 країн, разом із Росією, Вірменією, КНДР, Зімбабве, Венесуелою, Сирією, Суданом тощо, які не підтримали резолюцію ООН про територіальну цілісність України.
 
«Тобто позиція Лукашенка щодо України є хитрою і навіть, я б сказав, підступною. І я не певен, що в результаті Лукашенко піде на видачу цих «вагнерівців» Україні. Він побоїться аж настільки ускладнювати стосунки з Росією, бо це буде ляпас Росії. Але погратися в цю гру, мовляв, він це з Україною обговорює, до виборів (скільки вже там залишилося до 9 серпня) він може», — наголосив експерт.