Тернопільських журналістів «Суспільного» хочуть покарати за участь у протесті

04.08.2020
Тернопільських журналістів «Суспільного» хочуть покарати за участь у протесті

Журналісти під час червневої акції у Тернополі. (Фото зi сторінки «Захист регіонального суспільного мовника України у «Фейсбуці»)

Ситуація у місцевих філіях ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» давно не є здоровою, позаяк реформування регіонального ( колишнього державного) телебачення, яке звелося передусім до скорочення людей і часу мовлення, викликає дуже багато запитань.
 
Тернопільська філія — не виняток, а нещодавно там виник новий конфлікт.Через місяць після акції протесту наприкінці червня, під час якої тележурналісти виходили на тернопільські вулиці з плакатами проти скорочення обсягів регіонального мовлення та звільнення персоналу (відповідні фотографії були розміщені у соцмережах), керівництво філії почало вимагати у них надання письмових пояснень про причини відсутності на робочих місцях під час участі в цій акції.
 
По підтримку щодо захисту своїх прав співробітники звернулися до керівництва Національної спілки журналістів України. Голова НСЖУ Сергій Томіленко коротко описав i прокоментував ситуацію на своїй сторінці у «Фейсбуцi».
 
У зверненні до НСЖУ Світлана Лазорик, кореспондентка теленовин філії, визнає, що разом з іншими журналістами філії UA:Тернопіль узяла участь у мирній акції на підтримку розвитку регіонального суспільного мовлення.
 
Але акція відбувалася «під час обідньої перерви з 13:15 до 13:25 згідно зі статтею 66 Кодексу Законів про працю» («Працівники використовують час перерви на свій розсуд. На цей час вони можуть відлучатися з місця роботи»). Журналістка розцінює такі дії адміністрації як моральний тиск та замах на свободу слова.
 
«Мені створюють нестерпні умови праці та шукають привід, щоб звільнити з роботи або скоротити під час чергового етапу реформування Суспільного мовлення, — обурюється Світлана Лазорик. — Чи такі стандарти роботи має демонструвати мовник, який фінансується за гроші держ­бюджету?» 
 
Підтверджує слова колеги і радіожурналістка Оксана Цвик, від якої адміністрація тернопільської філії теж вимагала пояснень щодо участі в акції протесту проти скорочень, які в регіональних філіях проводить керівництво Суспільного мовлення.
 
«Наші цілі — благородні! Ми виступаємо за збереження місцевого мовлення, а до мене поставилися, як до злочинця, — говорить у коментарі НСЖУ Оксана Цвик. — Мої пояснення прийняли усно, але ситуація для мене, людини із 20 роками ефірного стажу, вкрай неприємна».
 
Усього в акції протесту в червні брали участь четверо співробітників Тернопільської філії Суспільного мовлення, але один уже звільнився з роботи, а ще одна колега перебуває у відпустці.
 
«Я працюю у цій телерадіокомпанії з 1997 року, але з таким тиском, упередженим ставленням до себе, прихованими проявами ейджизму та мобінгу зіткнулася вперше», — говорить журналістка Світлана Лазорик, яка є мамою трьох дітей. 
 
У Національній спілці журналістів України засудили тиск на тернопільських тележурналістів.
 
«Журналісти мають право на протест і на захист своїх трудових прав, а такі вимоги давати письмові пояснення про «підтверджене фотографіями» перебування на вулицях міста є обурливими, — прокоментував Сергій Томіленко.
 
— В Суспільному мовнику мають поважати право колег на свою оцінку процесів, які проходять у найбільшій телерадіокомпанії України. Необхідно не переслідувати співробітників за конструктивну критику, а йти на діалог. Очевидно, що нинішня стратегія різкого скорочення місцевого суспільного мовлення — до менше години в телеефірі кожної філії — є конфліктною та неприйнятною ні для співробітників регіональних філій, ні для місцевої аудиторії».
 
НСЖУ звернулася з листами щодо втілюваної стратегії розвитку регіонального суспільного мовлення та ситуації зі скороченням місцевого мовлення і звільненням персоналу до голови Наглядової ради ПАТ «НСТУ» Світлани Остапи та голови Правління ПАТ «НСТУ» Зураба Аласанії.
 
У свою чергу, «УМ» попросила прокоментувати ситуацію продюсерку Тернопільської філії ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» Зоряну Биндас. Ось що вона сказала:
 
«Ми працюємо у правовому полі. Обов’язком відділу кадрів є стежити за дотриманням робочої дисципліни та перевіряти законність дій працівників. Ми з’ясували це в робочому порядку, і питання було закрито. Щодо роботи філії «Суспільного» в Тернополі, то вона продовжує працювати відповідно до вимог карантину, про скорочення працівників не йдеться.
 
Ми справді змінюємо підходи до виробництва телевізійного контенту і ще з початку карантину перейшли на роботу єдиної міжрегіональної платформи, а з липня запустилось ранкове шоу, яке виробляється зусиллями усіх регіональних філій Суспільного мовника. Водночас філія має йти в ногу з часом і активно розвивати цифрові платформи, зокрема, якісно працювати з текстом аудіо- та відео, що вимагає від керівництва філії надавати переваги працівникам з відповідними навичками.
 
Восени у нас у планах — проведення конкурсів ідей, що допоможуть нам знайти і втілити найкращі телепроєкти про життя Тернопільщини. Зараз варто згуртуватися та подумати на перспективу, як сумлінно відпрацювати місцеві вибори і протистояти потенційному тиску усіх зацікавлених осіб. Адже ціль у всіх одна — сильний Суспільний мовник, зокрема на регіональному рівні».