Офіс генпрокурора має виплатити люстрованим прокурорам 50 млн гривень

17.07.2020
Офіс генпрокурора має виплатити люстрованим прокурорам 50 млн гривень

Генпрокурорка Ірина Венедіктова констатує, що Різницька програє в судах колишнім прокурорам.

Офіс генпрокурора змушений буде виплатити люстрованим прокурорам 50 мільйонів гривень.
 
Так, опосередковано, нинішня керівниця Різницької Ірина Венедіктова розкритикувала реформу прокуратури, яку здійснювали її попередники на посаді генпрокурора — Юрій Луценко та Руслан Рябошапка, інформує "Україна молода".  
 
За її словами, прокурори, які потрапили під дію закону про люстрацію в часи генпрокурора Луценка, подають позови до суду і виграють, як правило, чималі фінансові компенсації.
 
Під час виступу пані Венедіктової на засіданні комітету ВР iз питань правоохоронної діяльності стало відомо, що судові інстанції підтримали 15 позовів прокурорів iз вимогою відновлення на посаді після атестації (це вже в часи генпрокурора Рябошапки). 
 
Наразі у судах перебуває більше тисячі позовних заяв. Всі вони стосуються звільнення з посад колишніх працівників органів прокуратури, які позиваються як до офісу генпрокурора, так і до регіональних прокуратур. При цьому 676 позовів стосуються поновлення на роботі в офісі генпрокурора, а ще 315 — про поновлення прокурорів регіональних прокуратур.
 
Пані Венедіктова наголосила, що йдеться не тільки про поновлення на роботі, а й про відшкодування моральних збиткiв: зокрема, про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.
 
«Це комплексні позови, які матимуть системні наслідки. Вже стягнуто на користь позивачів майже 5 мільйонів гривень. За 60 позовами люстрованим прокурорам необхідно виплатити 50 мільйонів гривень. Понад тисяча позовних заяв стосуються проведення реформи органів прокуратури, зокрема атестації», — скаржиться генпрокурорка.
 
За її словами, щодо люстрованих прокурорів була створена окрема комісія, яка займатиметься переатестацією тільки люстрованих прокурорів. При цьому вищевказана комісія створена за тими ж критеріями, що й інші комісії.