«Європейська солідарність» закликала зняти з розгляду законопроєкт Бужанського про українську мову

17.07.2020
«Європейська солідарність» закликала зняти  з розгляду законопроєкт Бужанського про українську мову

Руки геть від мови! (Фото з сайта pravda.com.ua.)

Тисячі людей вийшли вчора під стіни Верховної Ради в Києві, протестуючи проти «мовного» законопроєкту Максима Бужанського, що повертає російськомовне навчання в освітні заклади.
 
 
«Сьогодні — визначна дата. 30-та річниця Декларації про державний суверенітет і рік набрання чинностi закону про державну мову. Відсьогодні набуває чинності низка важливих норм цього закону. А ми зустрічаємося під стінами Верховної Ради, щоб не дати реваншистам внести в цей закон зміни, руйнівні для української освіти», — написав вранці на своїй сторінці у «Фейсбуці» громадський активіст і співкоординатор руху «Простір свободи» Тарас Шамайда. 
 
Щоправда, скандальний законопроєкт під номером 2362 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо навчання державною мовою в закладах освіти» не наважилися внести до порядку денного вчорашнього пленарного засідання. Розгляд перенесено на п’ятницю, 17 липня.
 
«Слуги» трохи злякалися і переносять розгляд питання на п’ятницю, але це не привід не зібратися біля ВР. Нагадаємо їм, що Армія, Мова і Віра — це не гасла, це і є Україна», — написала співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко в соцмережі.
 
Отже, основна мовна битва відбудеться в п’ятницю. 
 
На початку вчорашнього засідання слово взяв представник «Європейської Солідарності» Андрій Парубій. Він наголосив, що проєкт №2362 — це удар по українській мові та освіті.
 
«Для нас українська мова — це не тільки гуманітарна сфера і культура, це питання безпеки. Бо де є українська мова, там є Україна. Ми закликаємо голову Верховної Ради зняти цей законопроєкт iз розгляду. Не розхитуйте човна — мова єднає, а не роз’єднує», — наголосив Парубій. Водночас чимало депутатів зі «Слуги народу» вже заявили, що не будуть підтримувати проєкт свого колеги Бужанського.
 
Також учора парламент 332 голосами підтримав Кирила Шевченка на посаду голови Національного банку України (жодного «за» не дали «Європейська Солідарність» та «Голос»). Напередодні його кандидатуру вніс на розгляд президент Зеленський.
 
До цього Шевченко був головою правління державного «Укргазбанку». На своїй посаді новий очільник НБУ пообіцяв робити все необхідне для стабільності банківської системи.
 
Нардеп від «ЄС» Олексій Гончаренко порадив Шевченку на цій посаді перш за все заблокувати у своєму телефоні номер Зеленського, бо «вас проситимуть друкувати гроші», але «не перетворюйте національну валюту на сміття».
 
Учора парламент призначив також Ольгу Піщанську головою Антимонопольного комітету, а Олега Уруського — віцепрем’єром з пром­політики.