Персиково-вишневий липень: рецепти нових тортів від топ-майстрині випічки Лілії Цвіт

01.07.2020
Персиково-вишневий липень: рецепти нових тортів від топ-майстрині випічки Лілії Цвіт

Лілія Цвіт.

От уміють же люди пекти — не просто пекти, а надихати цим процесом ще багатьох людей так, що навіть не думається, зможеш чи ні, а береш і печеш.
 
 
Я після кількох успішних кулінарних спроб за порадами Лілії Цвіт тепер ретельно слідкую за її новинками.
 
 
Міркую так: треба бути в курсі того, що смачного печуть господині. А потім ніби по дорозі купую з кілограм полуниць, поки відпочиваю — вмикаю YouTube iз полуничним тортом від Лілії, і дивись — за годину є торт!
 
Дуже гарно розповідає майстриня: все по порядку, легко, просто, справді приємно пекти і бачити, як це вдається. Рецепти прораховані з такою філігранною точністю, що все вдається з першого разу. 
 
Правда, полуничний торт, рецепт якого ми вже публікували і про який ідеться, я вирішила принести до подруги, щоб разом посмакувати. Але по дорозі, хоч вона і недовга, він приплющився, словом, втратив той апетитний, барвистий, пишний вигляд, який мав. 
 
Добре, що Лілія Цвіт постійно на зв’язку з господинями, тому я відразу й поцікавилася, чому мій торт втратив початкову форму.

Секрети літніх тортів

«Улітку зазвичай усі хочуть легких тортів із фруктами, ягодами, желе і мусами. Але як зробити так, щоб не потік, щоб швидко не зіпсувався, чим покрити, чим прикрашати тощо? Особливо якщо це торт на гостину, його треба транспортувати і він має постояти кілька годин без холодильника. В мене є деякі власні табу, лайфхаки і спостереження, — каже Лілія Цвіт. — По-перше, ніколи влітку не використовую для кремів домашні кисломолочні продукти. Насправді домашні продукти псуються значно швидше, і може з’являтися специфічний присмак або запах. Це обов’язково треба враховувати, щоб не було неприємних сюрпризів! Тобто якщо ви використовуєте в крем домашній сир чи сметану, то такий торт потрібно подавати одразу з холодильника. Магазинні молокопродукти завдяки пастеризації псуються не так швидко і тому — передбачувані».
 
Ще зі своїх кулінарних секретів Лілія Цвіт повідала такий, що вона декорує торт свіжими ягодами чи фруктами у той самий день, коли його подають на стіл. Бо вже за ніч свіжі ягоди можуть втратити апетитний вигляд і пустити сік. Тому для декорування краще використовувати не перестиглі ягоди, цілі та тверді.
 
«Якщо ягоди чи фрукти потрібно розрізати для декору, то можна скористатися спеціальними «желе для тортів» (так і написано на упаковці), яке моментально застигає і утворює тоненьку желейну плівку на фруктах. Це не дозволяє їм засохнути та змінити колір. Дуже зручно, спробуйте!» — порадила вона. 
 
Що стосується кремів для декору, то топ-майстриня радить обирати стабільніші варіанти на основі шоколаду і сиру.
 
«Не рекомендую прикрашати літній торт збитими вершками, масляним кремом. Від тепла вони швидко тануть і можуть потекти, — нагадує вона. — Також варто зазначити, що всі фруктові (ягідні) наповнювачі потрібно добре вкрити кремом збоку торта, щоб від перепаду температури вони не потекли і не з’явилися плями на торті. Те саме стосується і мусових та желейних прошарків. Найкраще їх робити трохи меншого розміру, ніж коржі торта. Тоді прошарок добре «сховається» всередині». 

Неперевершене поєднання вишень та шоколаду

Шоколадний пиріг із вишнями — це та новинка, яку я нещодавно побачила у Лілії Цвіт і раджу не пропустити. «Це смачний, вологий, соковитий шоколадний пиріг. А зробити його дуже просто — мінімум зусиль та максимум задоволення», — заохочує до приємного вишневого дійства Лілія Цвіт. 
 
Отож знадобиться: форма діаметром 24 см і заввишки 5 см. 
 
Для тіста: яйця — 2 шт., цукор — 200 г, ванільний цукор — 1 пакетик вагою 16 г, сметана 20% — 400 г, борошно — 210 г +/— 20 г, какао — 50 г, сода — 1 ч. л., оцет — 1 ст. л., вишні — 500 г.
Глазур: шоколад — 50 г, масло — 20 г.
 
До яєць додаємо цукор, ванільний цукор та збиваємо все до утворення пишної світлої маси. Потім додаємо сметану. В даному рецепті — сметана 20-відсоткової жирності, але можна використовувати інші кисломолочні продукти, лише слідкувати за консистенцією тіста. 
 
Після цього додаємо соду, погашену оцтом. Просіюємо в тісто какао, щоб не було грудочок, та додаємо просіяне борошно. Перемішуємо тісто спочатку ложкою, а після цього збиваємо все міксером до однорідності. Виходить рідке, легке тісто, яке просто перемішувати ложкою.
 
Бачимо, що воно залишає слід, який одразу зникає. Форму змастити маслом. Наливаємо в неї тісто та викладаємо почищені вишні. Вишень накладаємо щедро, щоб закрити ними всю поверхню пирога. 
 
У цьому пирогу чудово смакує і черешня. 
 
Випікаємо при температурі 170 градусів приблизно 40 хвилин. Готовність перевіряємо дерев’яною паличкою. Вона має бути сухою. 
 
Готовий гарячий пиріг за бажанням поливаємо шоколадною помадкою із розтопленого шоколаду та масла. Така помадка чудово просочує гарячий пиріг, хоча можна обійтися і без неї. 
«Рецепт шоколадного пирога з вишнею (черешнею) — саме те, що треба для недільної кави! Ну дуже смачно і насправді дуже просто! Все змішали — і готово! Рекомендую його приготувати!» — підсумовує господиня. 
 
Вишневий пиріг.

Шоколадний із персиками — щоб дивувати!

Такими тортами — лиш дивувати. Причому не лише когось, а й себе. Бо дивишся на цей пишний багатошаровий витвір і не віриш, що ти таке можеш створити, а берешся — і на тобі: з першої спроби! Цей рецепт Лілії Цвіт нещодавно з’явився і зайняв чільне місце в кулінарних записничках господинь. 
 
Форма — 22 см.
 
Потрібно для тіста: борошно — 320 г, цукор — 200 г, какао — 100 г, сода — 2 ч. л., яйця — 2 шт., олія — 100 мл, молоко — 250 мл, окріп — 250 мл.
Крем: сметана 20% — 600 г, цукор — 80 г, шоколад — 500 г.
 
Персиковий шар: пюре персиків — 700 г (цілих персиків 900 г), цукор — 120 г, агар-агар — 8 г, лимонна кислота — щіпка.
 
Сироп для просочування: вода — 70 мл, цукор — 1 ч. л.
 
Крем-чіз: сир — 600 г, цукор — 100 г, сметана — 50 г, масло — 200 г, харчовий барвник, какао — 2 ст. л.
 
Для декору: персик — 1 шт., безе, горішки в шоколаді, шоколадна крихта, шоколад.
 
Розпочнемо з приготування вологих шоколадних коржів. Змішуємо всі сухі інгредієнти: просіяне борошно, какао, цукор, ванільний цукор та 2 ч. л. соди. Окремо змішуємо всі рідкі інгредієнти: яйця, олію та молоко. 
 
Тепер вливаємо рідку суміш у суху й усе ретельно перемішуємо. Утворюється тісто середньої консистенції, яке важко перемішати ложкою. Вливаємо склянку окропу і все ретельно перемішуємо. Робимо все швидко, щоб тісто вийшло однорідним. Консистенція має бути, як на млинці. 
 
Наливаємо тісто у застелену форму. Випікаємо при температурі 180 градусів приблизно 40 хвилин. Особливістю цього коржа є те, що він тріскає. Але не хвилюйтеся: у даному рецепті це не зашкодить.
 
Готовий корж перевіряємо дерев’яною шпажкою. Вона має бути сухою. Виймаємо корж із форми, забираємо пергамент і залишаємо вистигати. 
 
Потім приготуємо шоколадний крем. Сметану беремо з жирністю 20 відсотків. Додати до неї трішки цукру та шоколаду. Підігріваємо все, помішуючи, доки маса не стане однорідною і шоколад не розтопиться. Такий крем не має закипіти, а лише добре підігрітися. 
 
Залишаємо крем вистигати та добре охолоджуємо його в холодильнику. 
 
Тим часом готуємо персиковий шар на агар-агарі. Персики занурюємо в окріп, щоб легко було почистити їх від шкірки. Почищені від шкірки та кісточок персики перебиваємо блендером. До готового пюре додати цукор, агар-агар, дрібку лимонної кислоти і поставити все підігрівати. Після закипання кип’ятити ще 2-3 хвилини і забрати з вогню. 
 
Форму для торта застелити харчовою плівкою. Вилити персикове пюре і залишити все до повного охолодження. 
 
Коли все готове і охолоджене, починаємо складати торт. У шоколадному коржі повністю зрізаємо верхівку, яка по­тріскала. Розрізаємо корж на 2 рівні частини. Верхівку, яку ми зрізали, подрібнюємо до крихти. Наливаємо сюди 20 мл будь-якого міцного алкоголю. До холодного крему висипаємо ці крихти і все добре перемішуємо. 
 
Шоколадний корж по­класти в кондитерське кільце. Можна також скористатися для цього формою для випікання. Коржі просочуємо сиропом (вода та цукор). 
 
Викладаємо половину шоколадного крему з крихтами. Потім — охолоджене персикове пюре і другу частину крему. Завдяки крихтам крем стає значно густішим, має цікаве забарвлення та його значно більше. Накриваємо другим шоколадним коржем. Ставимо торт у холодильник для просочування приблизно на 6 годин. 
 
Для прикрашання приготувати крем-чіз: до кисломолочного сиру додати цукор, ванільний цукор, трішки сметани та перетерти все блендером. Важливо, щоб усі інгредієнти були кімнатної температури.
 
До сирної маси додаємо розтоплене масло, перемішуємо все міксером. Але недовго, щоб крем не розшарувався. Відділити в окрему посудину приблизно третину для іншого кольору. 
 
До більшої частини крему додати трошки жовтого та рожевого барвника. Виходить ніжний персиковий колір. 
 
Спочатку наносимо тоненький шар крему, щоб забрати всі темні крихти. Потім наносимо ще один шар крему, щоб вирівняти торт. 
 
До меншої частини крему просіюємо какао, перемішуємо. Коричневий крем наносимо внизу торта і добре все вирівнюємо. 
 
Далі прикрасити торт шоколадом, розтопленим з олією. Для того, щоб утворювалися гарні патьоки і краплинки не стікали до низу, важливо, щоб торт був добре охолоджений. 
 
Торт із персиками.
 
Викласти по колу безе та горішки в шоколаді. Прикрасити шматочками персиків. Доповнити все шоколадною крихтою. Наприкінці додати в композицію шматочки шоколаду. І нарешті результат: фантастично гарний торт, родзинка будь-якого святкового столу. 
 
А влітку й треба спекти щось фантастичне! Смачного! 
 
Тетяна ЗІНЧЕНКО