Торгівля на смітнику: чому регіональні ярмарки потребують облаштування

26.06.2020
Торгівля на смітнику: чому регіональні ярмарки потребують облаштування

Сільськогосподарський ринок у черкаському мікрорайоні Митниця потребує цивілізованого облаштування. (Фото автора.)

Мешканці мікрорайону Митниця, який розкиданий черкаським берегом Дніпра, довгих два десятиліття чекали асфальтового покриття битої дороги вздовж набережної.
 
 
А тепер мріють про адекватний сільськогосподарський ярмарок, де б можна було купувати свіжі продукти.
 
 
Бо його в цьому мікрорайоні, де мешкає більше 30 тисяч жителів, немає взагалі.
 
Правда, пару років тому, коли з’явився той самий твердий шляхопровід, суботніми ранками на Митницю з навколишніх сіл почали з’їжджатися селяни, аби продати вирощене власноруч. Спочатку для таких трудівників міська влада виділила під ярмарок пустир, що по вулиці Героїв Дніпра, неподалік одного з супермаркетів.
 
Там селяни й торгували продукцією з городів, прилаш­тувавшись хто як міг: хтось із багажника авто пропонував продукцію, хтось розкладав столик-трансформер, хтось продавав овочі та фрукти просто з ящиків.
 
Згодом на місці висадили парк, і недавно черкаська міська влада вирішила передислокувати базар до багатоповерхівки на Героїв Дніпра, 69.
 
«Нам обіцяли тут усе облаштувати, але навіть ям не засипали...» — обурюється Ганна Степаненко, вимушена торгувати овочами зі свого городу вже на новому занедбаному «п’ятачку».
Поруч iз нею стоять такі інші жителі навколишніх сіл, продавці «хендмейду» — зі своєю картоплею, буряками, огірками, помідорами, полуницею, зеленню, молоком, сиром, м’ясом, салом... Туляться, хто де може і як може.
 
Словом, базар переїхав, але умови торгівлі для селян знову залишаються далекими від цивілізованих, — ні стелажів, ні парасольок, ні води, ні туалету. Щосуботи новий ярмарок так само гуде, штовхається, перечіпається...
 
Бо людей приходить чимало: навколо десятки висот­них будинків, а до найближчого ринку, що в центрі міста, треба дертися нагору або доїжджати автобусом. Тож для мешканців велелюдної Митниці, особливо  для пенсіонерів і молодих мам iз дітками такий ярмарок потрібний украй.
 
«Наскільки я знаю, люди задоволені тим, що ринок поруч з їхніми будинками. Я особисто теж. Бо селяни — не перекупники, їм потрібно швидко спродатися і заробити гроші, а містянам купити свіженьке, тільки з городу теж вигідно. Але треба, щоб місто провело благоустрій, щоб уникнути вимушених смітників і туалетів під вікнами», — говорить голова сусіднього з ярмарком ОСББ Олександр Докучаєв.
За його словами, на місці, де тепер обживається ярмарок, раніше був майданчик для вигулу собак. Але ж добре, якщо там буде цивілізований сільськогосподарський ринок.
 
Містяни повинні мати можливість купувати поруч зі своїми будинками недорогу сільськогосподарську продукцію від селян. І для цього місто повинне той ярмарок облаштувати по-людськи.
 
«Знаю, що призначили двірника, який нарешті прибиратиме територію, де побазарували селяни. Але мені не подобається, що сміттєві баки, де рояться мухи, стоять поруч iз рядами, де торгують, скажімо, м’ясо-молочними продуктами», — зазначає пан Олександр.
 
Каже, начебто є домовленість, що продавці з ринку зможуть помити руки і відвідати туалет у кафе поруч. Але ще треба пересвідчитися, чи це так. Бо, коли відкрився ярмарок, люди змушені були бігати за природними потребами у кущі.
 
«Ми справді домовилися, що людей з ярмарку пускатимуть у кафе неподалік, аби вони могли скористатися туалетом», — підтверджує директор комунального підприємства «Черкаські ринки» Тарас Кібало. Але запевняє: якщо буде потреба встановити на території сільськогосподарської ярмарки на Митниці туалет, його встановлять.
 
Також пан Тарас обнадіює, що днями майданчик, де ярмаркують селяни, принаймні вирівняють грейдером і заасфальтують там доріжки.
 
«Чекаємо асфальтового сколу від комунального підприємства «ЧЕЛУАШ». Як тільки звідти старий асфальт надійде, розпочнемо на ярмарку попередній благоустрій», — запевнив кореспондента «УМ» Тарас Кібало.
 
А от розміщувати прилавки, зазначає, немає сенсу, бо торгівля відбувається лише раз на тиждень. Та є й інша думка.
 
«Там машини із сіл торгують і в будні. Хіба картопля, кріп, петрушка, помідори та огірки родять тільки в суботу? Треба, щоб міська влада потурбувалася і ми могли щодня там скуповуватися, а не їхати в інший мікрорайон», — заперечує чиновникові черкащанин Юрій Ткаченко.
 
Водночас пан Тарас наголошує: в Черкасах 12 сільськогосподарських ярмарків, куди селяни можуть приїждати щодня. І там усе можна купити.
 
Усі роботи з благоустрою ярмарку на Митниці, говорить Тарас Кібало, будуть виконуватися коштом від сплати селянами за місце торгівлі, 65% якого йде до міського бюджету, а 35% — на рахунки «Черкаських ринків».
 
«Я — за облаштування цивілізованого ярмарку для сільгоспвиробників на Митниці. Таке бажання більшості жителів. Але в тому форматі, в якому ми бачимо цей ринок наразі, — це зовсім не те, що повинно бути», — підсумовує депутат Черкаської міської ради Юрій Тренькін і обіцяє також докласти зусиль, аби сільськогосподарський ярмарок на черкаській Митниці відповідав усім вимогам і був комфортним для її жителів.