У заповіднику «Асканія-Нова» народились 150 сагайчат, 9 бізонів та чарівне верблюденя

29.05.2020
У заповіднику «Асканія-Нова» народились 150 сагайчат, 9 бізонів та чарівне верблюденя

Біосферний заповідник на Херсонщині отримав прибуток від продажу 20 куланів та 8 європейських ланей.
 
 
Рідкісні тварини успішно пройшли 30-денний карантин по прибуттю з Херсонської області і відтепер житимуть у Тарутинському степу, що на півдні Одещини.
 
 
Уклавши взаємовигідний контракт, представники заповідника «Асканія-Нова» отримали змогу подолати фінансові труднощі, що виникли через пандемію коронавірусу. 
 
 
Адже за кілька місяців вимушеного простою без туристів знаменитий заповідник на Херсонщині не дорахувався майже 10 мільйонів гривень.
 
«Заробіток від реалізації тварин та вирощених рослин становить майже 50 відсотків нашого доходу, — розповів директор заповідника «Асканія-Нова» Віктор Гавриленко. — Отримані кошти допоможуть нам повноцінно відновити екскурсійні маршрути та найближчим часом прийняти перші групи туристів» .
 
 
За словами пана Гавриленка, компенсація за таких форс-мажорних обставин, як карантин через пандемію коронавірусу, на жаль, державою не передбачена.
 
А працівникам заповідника зараз вкрай необхідні кошти для здійснення протипожежних заходів напередодні старту літнього сезону. Не менш важливим є вчасний початок роботи із заготівлі кормів для тварин.
 
Забезпечити нормальне життя заповіднику в Херсонській області допоміг справжній бебі-бум, який став приємним сюрпризом після цьогорічної аномально теплої зими.
 
Від початку січня мають відчутне поповнення: у просторих вольєрах народились 150 маленьких сагайчат, 35 муфлонів, 4 кулани, 9 бізонів та чарівне верблюденя.
 
Молодняк, який уже підріс, допоміг не лише поповнити живий біоресурс у самому заповіднику «Асканія-Нова», а ще й став справжньою паличкою-виручалочкою в умовах коронавірусного карантину.
 
Так, куланів та європейських ланей продали діловим партнерам з Одеської області: це перший крок реалізації довгострокової програми реінтродукції у рамках ревайлдінг ініціативи в регіоні дельти Дунаю, метою якої є створення там до 2035 року вільної популяції (від 250 до 300 куланів). Тварин поселили у тимчасовому вольєрі, а восени, коли адаптаційний період закінчиться, усіх випустять у дику природу.
 
«Крім Тарутинського степу, ми плануємо повернути куланів на Жебриянську гряду, біля міста Вилкове, — зазначив виконавчий директор природоохоронної організації Rewilding Ukraine Михайло Нестеренко. — Їх випас дозволить підтримувати траву короткою, що принесе користь таким тваринам, як ховрах та степовий бабак, а також зменшить ризик пожеж шляхом вилучення надлишкової рослинності».
 
До речі, у Ренійському районі, поблизу села Орловка Одеської області, також за участю Rewilding Ukraine проводяться роботи з відновлення природного водообміну озера Картал. Туди три роки тому завезли водяних буйволів, яких поселили в екопарку «Картал».