Трагедія в Новоселиці: за що орендар ставка на відпочинку розстріляв ветеранів АТО і волонтерів

26.05.2020
Трагедія в Новоселиці: за що орендар ставка на відпочинку розстріляв ветеранів АТО і волонтерів

Слідчі і експерти на місці кривавого побоїща у Новоселиці. (Фото Офісу генпрокурора)

Новина про криваве побоїще в селі Новоселиця Попільнянського району приголомшила не лише Житомирщину, а й усю Україну.
 
Чому орендар ставка постріляв своїх гостей у ніч на п’ятницю, багатьох з яких знав навіть із десяток років? На це запитання не одразу зможуть відповісти слідчі, а тим більше суд.
 
Сам підозрюваний Анатолій Захаренко, якого у вихіднi рішенням суду взято під варту, стверджує, що то була самооборона. Мовляв, гості були озброєні й погрожували йому, ще й поранили пострілом у руку. Дійсно, поліція знайшла на місці розстрілу п’ять одиниць зареєстрованої на учасників інциденту зброї (серед яких й автоматична).
 
От тільки більшість своїх жертв (щонайменше п’ятьох із семи) орендар застрелив із «гладкого ствола», коли ті спали після застілля й погрожувати йому не могли фізично. Врятуватися вдалося лише одному гостю — той випадково відійшов «до вітру», і це врятувало йому життя.
 
Серед загиблих і старший сержант, контрактник Нацгвардії Віталій Вульчин, який тільки-но повернувся з фронту і був застрелений уві сні, коли відпочивав на заслуженому відпочинку зі своїми друзями.
 
Спілкуючись з односельцями Захаренка, «УМ» удалося з’ясувати, що він був запальним відлюдьком, був не балакучим, але хазяйновитим: узяв ставок в оренду, почистив, зарибив, побудував на березі бесідки для відпочивальників.
 
«Якби він був таким уже лютим, то односельці не замовляли б у нього бесідки на свята, там за гарної погоди завжди були люди — дні народження, хрестини святкували.
 
Просто ніхто його добре не знав, вiн спілкувався з односельцями мало, хату збудував собі поблизу ставка, подалі від сільських, тому й кажуть, що він відлюдьком був», — зазначають односельці Захаренка.
 
Хоча є й такі мешканці Новоселиці, які прямо кажуть «УМ», не називаючи своїх прізвищ: «Слава Богу, що цього Захаренка більше не буде в селі! Був дуже запальним і суворим, люди його побоювалися».
 
І додають, що той був гарним мисливцем, знався на зброї. Щоправда, порушував умови зберігання: за словами людей, у попередньому шлюбі (стрілок нині одружений удруге) сталася трагедія — діти гралися з його рушницею, внаслідок чого загинула дитина...
 
У Корольовському суді Житомира з’ясу­валося, що підозрюваний фігурує у справі проти поліцейського, який вимагав хабар за неперешкоджання у розведенні риби.
 
Утім поліція області не пов’язує стрілянину та затримання біля ставка хабарника. Мешканці райцентру Попільня підтвердили «УМ», що Захаренко за кілька днів до трагедії «здав» ДБРівцям начальника Попільнянського відділку поліції, бо не побоявся і заявив на нього.
 
Під час судового засідання 58-річний Захаренко сидів у скляному боксі в шоломі та бронежилеті. Такі заходи безпеки ухвалив конвой через пересторогу, що ветерани АТО можуть помститися за вбитих побратимів. Підозрюваний підтвердив у суді, що декого з гостей знав багато років.
 
Що призвело до кривавої бійні, яку влаштував для своїх гостей Захаренко, думки селян різняться. Одні вважають, що гості могли «наїхати» на орендаря через боротьбу з місцевою поліцією, інші ж довіряють чуткам, що орендаря ставка образили значно більше, ніж каже його дружина. 
 
Тоді як жінка розповіла журналістам таке: «Все це відбулося на березі ставка. Там, де випивається горілка, — завжди конфлікт. Мій чоловік — людина запальна. Він уже визнав свою провину. Що стало причиною конфлікту? Чоловік устиг мені сказати, що конфлікт розгорівся через слова його приятелів про те, що вони воювали, а він своїх дітей не пустив до армії»...