Коронавірус: українським спортсменам дозволили проводити індивідуальні тренування

24.04.2020
Коронавірус: українським спортсменам дозволили проводити індивідуальні тренування

Як і більшості спортсменів, знаній фехтувальниці Ользі Харлан нелегко дався факт переносу Олімпіади через пандемію коронавірусу. (Фото з «Інстаграму».)

Попри те, що старт токійської Олімпіади перенесли на літо 2021 року, вітчизняні олімпійці активно просили в української влади дозволу на бодай якісь тренування поза своїм житлом, котрі сприяли б підтримці фізичної форми в умовах карантину.
 
 
Особливо неприємною затяжна пауза могла би бути для тих, кому ще належатиме боротися за олімпійські ліцензії.
 
 
Загалом, спеціалісти з фізичної підготовки визнають, що виходити з подібної «фізичної сплячки» спортсменам буде доволі складно.
 
 
Тож у Кабінеті Міністрів України за пропозицією Міністерства молоді та спорту, котре після структурного відновлення, нагадаємо, очолив знаний спортсмен та менеджер Вадим Гутцайт, 15 квітня дозволили всім спортсменам штатних збірних команд проводити індивідуальні тренування (біг, ходьба, їзда на велосипеді, рух на активних візках для спортсменів з інвалідністю) під час карантину. 
 
«Ми отримали кілька десятків звернень від федерацій та просто небайдужих. Мета нашого міністерства — надавати спортсменам усі належні умови для повноцінного та безперервного тренування. Тому, розуміючи, як це важливо для кожного спортсмена продовжувати свої тренування, було прийнято відповідне рішення», — пояснив Вадим Гутцайт.
 
Водночас міністр закликав атлетів відповідально ставитися до карантинних вимог під час своїх тренувань на відкритому повітрі — дотримуватися соціальної дистанції та виконувати всі санітарно-гігієнічні правила задля запобігання поширенню коронавірусної інфекції. 
 
Щоправда, через тиждень «спортивному» міністерству довелося вносити певні роз’яснення щодо організації тренувань в умовах карантину, наголосивши, що займатися олімпійцям дозволяється лише на відкритому повітрі, в безпосередній близькості до місць їхнього проживання, вздовж вулиць, доріг та в супроводі лише однієї особи, відповідальної за організацію тренувального процесу. При цьому слід обов’язково дотримуватися безпечної дистанції між особами, використовувати засоби індивідуального захисту, а також дотримуватися відповідних санітарних та протиепідемічних заходів, встановлених у конкретному населеному пункті.
 
У міністерстві наголосили, що такого роду тренування спортсменам потрібні для покращення їхнього фізичного і психологічного стану, розвитку фізичних якостей та спеціально-технічної підготовки (в разі такої можливості), а також відновлення і корекції фізичних затрат.
 
Як показують соціологічні дослідження, під час затяжного карантину в українців відчутно зростає рівень депресії. І, зрозуміло, спортсмени в цьому сенсі не виняток. Аби покращити морально-вольові якості вітчизняних олімпійців, на пряму онлайн-лінію з ними вийшов навіть президент НОК України Сергій Бубка.
 
«Ви повинні бути сильними й гідно прийняти те, що вже сталося. Потрібно рухатися лише вперед і продовжувати підготовку в існуючих умовах. Необхідно приймати нові виклики сьогодення й продовжувати свою роботу. Життя — це боротьба! Працюйте, вчіться, самовдосконалюйтесь! Ми повинні самі створювати себе, своє життя, свою кар’єру, своє майбутнє. Продовжуйте цю боротьбу й ви переможете всіх», — наголосив Сергій Бубка.