На Харківщині збудують сонячний кооператив, який отримуватиме електроенергію з дахів

04.03.2020
На муніципальних будівлях Мерефянської ОТГ, що під Харковом, невдовзі з’являться сонячні панелі.
 
Місцеві жителі вже отримали пропозицію інвестувати у цей проєкт власні кошти, виступивши у ролі пайовиків. 
 
Для мешканців об’єднаної територіальної громади джерела відновлюваної енергії давно не дивина, адже в місті кілька років поспіль діє аналогічна наземна електростанція.
 
Але, оскільки земля нині в дефіциті, співробітники кафедри електрозабезпечення і енергетичного менеджменту Харківського національного технічного університету сільського господарства запропонували більш зручний варіант.
 
«Наш навчальний заклад має низку цікавих і перспективних напрацювань у цій галузі, — повідомив доктор технічних наук Олександр Мороз. — Проєкт сонячного кооперативу у Мерефі підготовлений за участі аспіранта Андрія Павлова, який має досвід реалізації подібних проєктів. Він, до речі, брав участь у проєктуванні, підготовці документації та монтажу Мерефянської СЕС. У своїй роботі ми також використали успішний досвід реалізації подібного проєкту у місті Славутич Київської області та експлуатації сонячних кооперативів у Німеччині». 
 
За розрахунками фахівців, вкладені кошти окупляться містянам через сім років. Кооператив також стане демонстраційним майданчиком для членів інших ОТГ, які приїздитимуть сюди переймати перспективний досвід.
 
У тому, що така форма генерації сонячної енергії має суттєві переваги, мерефяни вже переконалися на прикладі харківської паркетної фабрики Tandem Impex, де влітку минулого року була введена в експлуатацію найбільша дахова СЕС в Україні. 
 
А в селищі Андріївка Балаклійського району невдовзі буде зведено одразу дві сонячні СЕС. Одну з них введуть в експлуатацію вже у липні цього року. Інвестором проєкту стала компанія «Нафтогаз», виділивши на будівництво більше 23 мільйонів гривень. Ще одна станція планується неподалік, але у більш віддаленій перспективі.
 
«Відповідний дозвіл про виділення земельної ділянки площею близько 13 гектарів прийнято ще у 2017 році, — повідомив селищний староста Євген Бабаков. — Коли розпочнеться будівництво — невідомо, адже компанія-замовник має ще розробити відповідний план та погодити його у необхідних структурах».