Прикормлені Кремлем: як колишні чільні політики ЄС підробляють у Росії

28.02.2020
Прикормлені Кремлем: як колишні чільні політики ЄС підробляють у Росії

Колишній глава зовнішньої розвідки Франції відтепер розважатиме телеглядачів у якості ведучого пропагандистського каналу РФ «Раша тудей».

Приклад колишнього канцлера Німеччини Герхарда Шредера, який після закінчення владного терміну в своїй країні пішов працювати на російський «Газпром» за значно більші гроші, ніж заробляв на чолі німецького уряду, є одночасно і прикладом політичного запроданства, і спокусливим зразком для інших політиків, які в себе на батьківщині пішли «в запас».
 
Список колишніх німецьких політиків, які тепер працюють на Росію, довгий.
 
Виникає питання, а чи не працювали вони на Росію, ще перебуваючи на посадах у себе на батьківщині? Новини останніх днів дають підстави для ствердної відповіді на це запитання.
 
Сайт Польського радіо 17 лютого повідомив iз посиланням на бельгійські ЗМІ, що глава бельгійської контррозвідки підозрюється у шпигунстві на користь Росії.
 
За повідомленням ЗМІ, кілька тижнів тому бельгійська служба GISS (відповідник Служби військової розвідки Польщі та військової контррозвідки) відсторонила керівника своєї контррозвідувальної служби. Його офіс опечатано, а він сам перебуває під домашнім арештом.
 
Газети інформують також, що GISS проводить окреме розслідування щодо офіцера, якого підозрюють у співпраці з Росією, але це, можливо, та сама особа.
 
Офіцер підозрюється в інтимних стосунках iз громадянкою Сербії, яка офіційно працює в сербській розвідці, а неофіційно співпрацює з російською розвідкою.
 
Він мав надати їй документи своєї служби. Якщо ця інформація знайде підтвердження, то це стане найбільшим шпигунським скандалом у ЄС за багато років.
 
Бельгійська контррозвідка посідає особливе місце в ЄС. Бельгійці відповідають за безпеку та контррозвідувальний захист штабів ЄС і НАТО. Обидві ці установи розташованi у Брюсселі. Згідно з останнім звітом Ради Європи, нині у Брюсселі працює 250 китайських і 200 російських шпигунів.
 
Минулого року глава австрійської контррозвідки заявив, що у світі шпигунів столиця Бельгії замінила Відень, який під час холодної війни був улюбленою ареною війни розвідок Сходу і Заходу.
 
Досі у Брюсселі оприлюднено дуже мало інформації про шпигунські скандали. Винятком стало виявлення в 2003 році пристроїв для підслуховування, встановлених у кабінах перекладачів у будинку Європейської ради.
 
А ось свіжа інформація від Міжнародного французького радіо (RFI) про те, що колишній глава зовнішньої розвідки Франції 77-річний Ален Жює стане ведучим на кремлівському пропагандистському телеканалі іномовлення RT («Раша Тудей»).
 
Він буде вести на каналі RT 13-хвилинну програму про геополітику під назвою La Source («Джерело»), яка виходитиме в етер двічі на місяць. Про це повідомила в понеділок, 24 лютого, глава RT France Ксенія Федорова у розповсюдженому телеканалом комюніке. Перший випуск призначений на березень.
 
Федорова додала вже від себе, що «дуже щаслива», що людина «такого масштабу» працюватиме в редакції російського телеканала.
 
Ален Жює і раніше не раз виступав із прокремлівських позицій. Зокрема він називав історію з отруєнням колишнього агента ГРУ Росії Сергія Скрипаля та його доньки в Англії «англосаксонською маніпуляцією», вихваляв прогрес Росії в галузі озброєнь, запевняв, що Росія не становить жодної загрози країнам Заходу, підтримував російську інтервенцію в Сирії та засуджував «залежність» Франції від США.
 
Не бракує і чинних політиків, які, перебуваючи на посадах своїх країн, фактично відстоюють політику Кремля. Посол Люксембургу в Москві Жан-Клод Кнебелер заявив, що Росії і НАТО потрібно вести діалог, а не «мовчати», повідомляє в четвер, 27 лютого, РІА «Новості».
 
«Потрібно зміцнити, підсилити рівень діалогу», — заявив посол. За словами Кнебелера, було б непогано створити архітектуру безпеки, яка об’єднала б Російську Федерацію та Північноатлантичний блок за зразком ОБСЄ.
 
Жан-Клод Кнебелер також повідомив, що великий герцог Люксембургу Анрі отримав від РФ запрошення на урочисті заходи в Москві з нагоди святкування 75-річчя перемоги над нацистською Німеччиною.
 
Візит узгоджується між монаршим двором та адміністрацією президента РФ. Він також зазначив, що глава Люксембургу «проникнутий великою симпатією до Росії та російського народу».
 
26 лютого озвався ще один «симпатик Росії та російського народу» — німецький політик Фрідріх Мерц. Під час висування своєї кандидатури на посаду голови правлячої в Німеччині партії ХДС Фрідріх Мерц заявив, що вважає, що ФРН та ЄС варто піти назустріч Росії.
 
Щоправда, можливість для такої політики може з’явитися після закінчення президентства Путіна, припустив Мерц. Варто брати до уваги, що Мерц є потенційним наступником Ангели Меркель на посаді канцлера ФРН.
 
Зараз в Україні часто лунає критика на адресу Меркель, що вона недостатньо відстоює наші інтереси. Що ми скажемо, коли їй на зміну прийде такий собі Герхард Шредер-2? Фрідріх Мерц кон­статував: «Зараз Росія дуже ускладнює нам життя».
 
Але при цьому зробив висновок, що «без Росії чи у протидії цій країні не вдасться досягнути політичної стабільності в Європі», — цитує слова політика «Німецька хвиля».
 
«Німеччина та Європа мають іти назустріч Росії та використовувати всі способи для того, щоби в ХХІ столітті точок дотику стало більше», — заявив Мерц. Нового голову правлячої партії ХДС оберуть 25 квітня на позачерговому з’їзді політичної сили в Берліні.