Туреччина задля будівництва ГЕС затопить перлину світової культури

26.02.2020
Туреччина задля будівництва ГЕС затопить перлину світової культури

Знищення Хасанкейфа відбудеться з благословіння Європейського суду у Страсбурзі.

Перлину світової культури, древнє городище на річці Тигр влада Туреччини знищить на догоду політичним та економічним резонам.
 
 
Днями добігає кінця будівництво греблі для нової гідроелектростанції, запуск якої передбачає й незворотну руйнівну акцію, повідомляє «Євроньюз».
 
 
Підвищення рівня води стало помітним у Хасанкейфі ще восени минулого року.
 
 
А нинішньої весни й історичне місто, і сусідні 199 поселень підуть під воду повністю. А разом iз ними під поверхнею води зникне й археологічна пам’ятка з чотирма тисячами печер. 
 
Цей регіон заселений переважно курдами, до яких турецька влада ставиться як до потенційних терористів. Тому Анкара особливо не переймається їхньою долею. Гребля «Ілісу» вже практично готова. Водосховище заповнять уже в березні.
 
ГЕС будується в рамках масштабного урядового проєкту з розвитку південно-східної Анатолії. Планується, що електростанція вироблятиме 4% всієї електричної енергії Туреччини.
 
Центральна влада збудувала для відселених iз нажитих місць людей містечко Новий Хасанкейф iз 760 типових будинків, великої мечеті, школи, торгового центу та музею.
 
Переселенцям виплатили непогані компенсації за житло, яке йде під затоплення. Формально за ці гроші вони можуть придбати навіть просторіше помешкання в новому містечку, ніж мали до цього.
 
Але частина людей чомусь не потрапила у списки переселенців, тому не знає, куди йти. Раніше мешканці Хасанкейфа жили переважно за рахунок туристів, оскільки сюди щороку приїздили сотні тисяч людей iз метою оглянути місцеві археологічні пам’ятки. Відтепер більшість iз них будуть затоплені, окрім восьми об’єктів,  переміщених до нового містечка.
 
Місцевих мешканців заспокоюють, що вони залишаться з туристами, яких має привабити катання човнами на новому штучному озері та канатна дорога, що з’єднає його береги. Але все це штучне, позбавлене автентичності.
 
З огляду на акції протесту активістів захисту старовини та екологів від участі в реалізації проєкту ГЕС відмовились європейські інвестори.
 
Занепокоєні також у сусідньому Іраку, бо внаслідок перекриття Тигру та організації штучної водойми може виникнути нестача води вниз по течії на іракській території.
 
Але найбільший жаль викликає нищення історичних пам’яток. Експерти вказують, що будівництво ГЕС завдасть непоправної шкоди підземному місту, яке складається з чотирьох тисяч печер.
 
Це унікальна спадщина світового виміру. На жаль, Європейський суд iз прав людини минулоріч відхилив петицію iз закликом врятувати унікальну археологічну пам’ятку з історією в 12 тисяч років.
 
Більшість суддів у Страсбурзі чомусь не знайшли правових підстав для захисту Хасанкейфа як об’єкта культурної спадщини від адміністративних рішень місцевої влади.