До деокупації ОРДЛО необхідно ухвалити закон про колаборантів — Аваков

25.02.2020
На часі війна. На часі відвойовування власних територій. І на часі плани й програми вживляння живого організму тимчасово окупованих територій в живий організм України. 
 
До початку процесу деокупації і переходу ОРДЛО під контроль української влади Верховна Рада повинна прийняти закон про колаборантів, — таку заяву в телеефірі зробив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.
 
«Перед тим, як відбудуться вибори, перед тим, як ми візьмемо контроль над територією, ми повинні вирішити кілька принципових питань, зокрема, впевнений, необхідно прийняти закон про колаборантів. Хтось називає його законом про амністію, я ж називаю його законом про колаборантів», — заявив міністр внутрішніх справ. 
 
За його словами, до відповідальності не можуть бути притягнуті лікарі, вчителі та чиновники середньої ланки органів влади.
 
«Якщо ти сільський доктор і працюєш у вертикалі «міністерства охорони здоров’я ДНР», яке ми не визнаємо, то ти не зазнаєш репресій, тому що ти виконуєш соціально важливу функцію і в тебе немає альтернативи. Те ж саме для вчителів або дрібних клерків. А якщо ти виконуєш репресивну функцію, якщо ти організовуєш загони, які стріляють у наш бік, здійснюєш або здійснював повалення влади насильницьким шляхом, якщо ти в Слов’янську вбивав протестантських священників, то не потрапляєш під прощення, а потрапляєш під кримінальне переслідування», — заявив Арсен Аваков. 
 
Він звернув увагу на необхідність та важливість інформування населення на окупованих територіях про те, що громадянам не загрожує переслідування в разі, якщо вони не зазіхали на суверенітет і територіальну цілісність України, не брали участі в поваленні конституційного ладу або репресивних заходах самопроголошених «Л/ДНР».