На Донбасі вимкнули «глушилки» російського сигналу радіо та ТБ — Турчинов

25.02.2020
Протидіяти гібридній війні з боку РФ Україні доводиться не лише в окопах на східному фронті нашої держави, а й у радіо- та телеефірах. І боротьба за мізки українців триває повсякчас. Проте нова влада або цього не розуміє, або ж свідомо підігрує окупантам.
 
Адже як інакше можна пояснити тривожний факт, озвучений екссекретарем Ради нацiональної безпеки та оборони України (РНБО) Олександром Турчиновим, який заявив, що встановлені при «старій» владі системи для блокування російського сигналу близько пів року тому припинили свою дію, хоча «глушилки» взагалі повинні були встановити вздовж усього кордону з РФ.
 
«Щоб обмежити вплив російських ЗМІ та російських пропагандистів, ми побудували вздовж лінії розмежування систему технологічних агрегатів, нейтралізувати російське телебачення. Вони локалізували передачу сигналів з окупованої території, з території Росії і посилювали сигнал українського телебачення, українського радіо. Тривалий час на окупованій території, коли включали російський канал, була «пелена», нічого зрозуміти не можна було», — пояснив Турчинов.
 
Хто дав команду відключити навіть ті нечисельні системи для блокування російського сигналу — невідомо. Наразі значна частина Луганської та Донецької областей, підконтрольна Україні, може приймати не лише російське телебачення, а й скажені сепаратистські канали, де взагалі просто якесь психічно нездорове марення транслюють.
 
На думку екссекретаря РНБО, саме з інформаційної підготовки населення починаються всі військові операції Росії. «Спочатку приходять російські ЗМІ, а потім — російські танки. Ми це бачили на прикладі Криму, коли довгий час, особливо під час президентства Януковича, було включене «зелене світло» для російського телебачення, російського радіо, для інших російських ЗМІ. Крим, Донецьк, Луганськ — там народ дивився переважно російські канали», — зазначив Турчинов.
 
Варто додати, що наприкінці січня цю кричущу проблему вже озвучував голова Луганської облдержадміністрації — керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай, який ініціював виїзне засідання РНБО щодо проблем протидії ворожому контенту та інформаційної реінтеграції Донбасу.
 
«Інформаційну війну ми сьогодні програємо. Вздовж лінії розмежування чутний сигнал усіх сепаратистських FM-радіо. Аналогічна ситуація з російським телебаченням. Тому я звернувся до секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова з проханням про виділення мобільних комплексів, здатних ефективно протидіяти ворожому сигналу», — акцентував на проблемі Сергій Гайдай.
 
У свою чергу представник Нацради з питань телебачення і радіомовлення України в Луганській області Володимир Горобець поінформував про загальну ситуацію в телерадіопросторі регіону. За його словами, найближчим часом має відбутися кодування супутникового сигналу 20 українських телеканалів, але більшість населення є користувачами кабельних мереж, власники яких переважно вже уклали відповідні угоди з медіагрупами, тож для них ситуація не зміниться.
 
Крім того, зовсім скоро в межах міжнародної технічної допомоги Луганщина отримає три цифровi передавачі (1 кВт) для розвитку мережі FM-мовлення вздовж українсько-російського кордону та поблизу лінії розмежування.